ΕπικαιρότηταΚόσμος

Οι Σερβοβόσνιοι ζητούν την διάλυση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης

Φωτογραφία από papatyayameftun μέσω Pexels.com

«Ειρηνική διάλυση» της χώρας, λέγοντας ότι δεν έχει μέλλον, ζήτησε ο Σερβοβόσνιος ηγέτης της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, που εκπροσωπεί την Σερβική Δημοκρατία Σέρπσκα ζήτησε την «ειρηνική διάλυση» της χώρας.

Μετά τον πόλεμο του 1992-95, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αποτελείται από δύο αυτόνομες οντότητες: την Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και τη Δημοκρατία Σέρπσκα (στην οποία κατοικούν κυρίως Σερβοβόσνιοι) – και μια τρίτη μονάδα, την Περιοχή του Μπρτσκο, η οποία διοικείται από τη δική της τοπική κυβέρνηση.

Ο Ντόντικ, ο οποίος έχει επανειλημμένα εκφράσει αποσχιστικές απειλές την τελευταία δεκαετία, μίλησε σε δημοσιογράφους στη Μπάνια Λούκα, την πρωτεύουσα της Σερβικής Δημοκρατίας.

Ο Ντόντικ παραπονέθηκε για τις προσπάθειες των Βόσνιων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Σλάβοι Μουσουλμάνοι, να κυριαρχήσουν στους Σέρβους και τους Κροάτες, τις οποίες περιέγραψε ως «μουσουλμανικό εθνικισμό».

«Ήρθε η ώρα να προσπαθήσουμε για άλλη μια φορά να ενεργοποιήσουμε τον μηχανισμό ειρηνικής διάλυσης στη Βοσνία Ερζεγοβίνη», είπε, προσθέτοντας ότι μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, όλοι θα μπορούσαν «να ζήσουν ειρηνικά».

Σύμφωνα με το euroactiv, o πόλεμος της Βοσνίας το 1992-1995 ξεκίνησε όταν οι Σέρβοι αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της χώρας από τη Γιουγκοσλαβία και δημιούργησαν το δικό τους «εθνοκαθαρισμένο έδαφος».

Η ειρηνευτική συμφωνία του 1995 δημιούργησε τη Βοσνία Ερζεγοβίνη ως μια χαλαρή ένωση των δύο οντοτήτων, με αδύναμη κεντρική κυβέρνηση και δυσκίνητες δομές σε όλα τα επίπεδα.

Ο Ντόντικ, στον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα επιβάλει κυρώσεις για υπονόμευση των ειρηνευτικών προσπαθειών και του κράτους δικαίου, είναι ένθερμος υποστηρικτής της Μόσχας και αρνήθηκε να εγκρίνει την ένταξη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στις διεθνείς κυρώσεις.

Η χώρα πρόκειται να διεξάγει γενικές εκλογές στις 2 Οκτωβρίου, παρά τις διαμαρτυρίες των Κροατών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο ισχύων εκλογικός νόμος στρέφεται εναντίον τους ως η μικρότερη από τις τρεις εθνοτικές ομάδες.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα