ΕπικαιρότηταΚόσμος

Οι Ρώσοι φέρεται να μετέφεραν S-300 από τη Συρία κοντά στην Κριμαία

Σε μία ενέργεια προφανούς στήριξης της αεράμυνάς της εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, φέρεται να προχώρησε η Μόσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ισραηλινή εταιρεία δορυφορικής απεικόνισης, η Ρωσία αποσυναρμολόγησε S-300 που βρίσκονταν στη Συρία και τα πέρασε μέσω των στενών του Βοσπόρου, σε ένα λιμάνι, κοντά στην Κριμαία.

Μαζί με τους S300, φέρεται να πέρασε και άλλα προηγμένα οπλικά συστήματα.

Το εύλογο ερώτημα είναι πώς κατάφερε η Μόσχα να τα περάσει από τα Στενά (τον μόνο πλωτό δρόμο που συνδέει τη Μεσόγειο με τη Μαύρη Θάλασσα) με δεδομένο ότι την περιοχή αυτή την ελέγχει η Τουρκία.

Σημειώνεται ότι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Τουρκία έκλεισε τον Βόσπορο στα πολεμικά πλοία.

Το γεγονός αυτό εμπόδισε το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό να ενισχύσει τις ναυτικές του δυνάμεις που πολεμούσαν κατά της Ουκρανίας.

Ωστόσο, τα εμπορικά πλοία μπορούσαν να περάσουν από την περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο Sparta II φέρεται να ξεγλίστρησε μέσα στο σκοτάδι από τα Στενά και μεταφέροντας προηγμένο οπλισμό, να κατέφτασε στο Νοβοροσίσκ: ρωσικό λιμάνι και μεγάλη ναυτική βάση κοντά στη γέφυρα του Κερτς.

Κατά συνέπεια, οι πύραυλοι S-300 πρόκειται να ενισχύσουν την άμυνα είτε κοντά στο Κερτς είτε σε άλλες περιοχές των ρωσικών επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι στην Κριμαία παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα των ουκρανικών drone και για το λόγο αυτό υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι S-300 να προορίζονται για την ενίσχυση της τοπική αεράμυνας.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα