ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Οι παραλίες της Αττικής γέμισαν με μωβ μέδουσες – Πού έχουν εντοπιστεί

Τσούξιμο και έντονος πόνος είναι το πρώτο πράγμα που αισθάνεται κανείς από το τσίμπημα της μωβ μέδουσας.

Το σημείο όπου έχει δεχθεί το τσίμπημα θα πρέπει να ξεπλυθεί άμεσα με άφθονο θαλασσινό νερό.

Οπως εξήγησε η δερματολόγος Πέννυ Δαλαμπούρα στο Mega, «στη συνέχεια θα πρέπει να βγει έξω από τη θάλασσα και να αφαιρέσει όχι με γυμνό χέρι αλλά είτε με κάποια πλαστική τηλεκάρτα πιστωτική κάρτα ή ακόμη καλύτερα και με γάντι πλαστικό, εάν υπάρχουν, κάποια υπολείμματα από τα πλοκάμια».

Υπό τον φόβο του τσιμπήματος, δεν είναι λίγοι οι πολίτες που αποφεύγουν να κολυμπήσουν σε νερά στα οποία έχουν εντοπιστεί οι μωβ μέδουσες.

Τα θαλάσσια ρεύματα έφεραν τα μαλάκια και στο Αιγαίο, στο Θερμαϊκό και τη Χαλκιδική, στον Παγασητικό και τις Σποράδες, νότια της Εύβοιας και στις Κυκλάδες, αλλά και στον Αργοσαρωνικό.

Οπως σημείωσε ο ωκεανολόγος Χαρίτων Χιντήρογλου, η μωβ μέδουσα «έχει μία αμυδρή κίνηση δεν μπορεί δυναμικά μεταφερθεί από ένα μέρος σε κάποιο άλλο σε τέτοιες περιπτώσεις περιμένουμε τα ρεύματα και το θεό άνεμο».

Αραιοί πληθυσμοί από μωβ μέδουσες έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στην Αττική σε παραλίες στα Μέγαρα, την Ελευσίνα, τον Αγιο Κοσμά, τη Γλυφάδα, την Ανάβυσσο, τη Βάρη, τη Βουλιαγμένη και τη Σαρωνίδα.

Κυριότερες αιτίες που «βλέπουν» οι ειδικοί πίσω από την πληθυσμιακή έξαρση του φαινομένου είναι η κλιματική αλλαγή και η υπεραλίευση μεγάλων ψαριών, καθώς εκτός από τις χελώνες, θηρευτές των μεδουσών είναι ο ξιφίας, ο τόνος και το φεγγαρόψαρο.

Πηγή: ethnos.gr

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα