FeaturedΕπικαιρότηταΚόσμος

Οι Ουκρανοί φοβούνται νέα επίθεση της Ρωσίας στο Κίεβο

Ο Βαλέρι Ζαλούζνι, αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, πιστεύει ότι ο ρωσικός στρατός θα προσπαθήσει να καταλάβει το Κίεβο και πάλι το επόμενο έτος.

«Η ρωσική επιστράτευση λειτούργησε. Δεν είναι αλήθεια ότι τα προβλήματά τους είναι τόσο τρομερά ώστε οι άνθρωποι αυτοί δεν θα πολεμήσουν. Θα το κάνουν. Ο Τσάρος τους είπε να πάνε στον πόλεμο και θα πάνε στον πόλεμο» είπε.

«Μελέτησα την ιστορία των δύο πολέμων της Τσετσενίας – το ίδιο συνέβη και εκεί. Μπορεί να μην είναι τόσο καλά εξοπλισμένοι, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα για εμάς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, έχουν μια εφεδρεία 1,2-1,5 εκατομμυρίων ανθρώπων…» συνέχισε.

«Οι Ρώσοι εκπαιδεύουν περίπου 200.000 νέους στρατιώτες. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα κάνουν άλλη μια προσπάθεια να καταλάβουν το Κίεβο», δήλωσε ο στρατηγός Ζαλούζνι στον Economist.

Είπε επίσης ότι κατανοεί γιατί ο ρωσικός στρατός προσπάθησε να καταλάβει το Κίεβο στην αρχή του πολέμου. Σύμφωνα με τον ίδιο, «από στρατιωτική άποψη, ήταν η σωστή απόφαση» και ο ίδιος θα έκανε το ίδιο.

Τώρα, όπως επισημαίνει ο Ζαλούζνι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Βαλέρι Γκεράσιμοφ , επικεντρώνει όλες τις προσπάθειές του στο Ντονμπάς «για να διατηρήσει τις δυνάμεις που του έχουν απομείνει».

«Μπορώ να νικήσω αυτό τον εχθρό, αλλά χρειάζομαι πόρους», λέει Ουκρανός αρχιστράτηγος

Ο Ουκρανός αρχιστράτηγος δήλωσε ότι είχε απολύσει δέκα στρατηγούς από την έναρξη του πολέμου και ότι ένας στρατηγός αυτοκτόνησε. Είπε επίσης ότι ο ουκρανικός στρατός έχει ενώπιον του τώρα τρία κύρια καθήκοντα: να διατηρήσει τις θέσεις του, να συγκεντρώσει τις δυνάμεις του και να βελτιώσει το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας για την προστασία των ενεργειακών υποδομών.

«Ξέρω ότι μπορώ να νικήσω αυτόν τον εχθρό. Αλλά χρειάζομαι πόρους. Χρειάζομαι 300 άρματα μάχης, 600-700 BMP και 500 οβιδοβόλα. Τότε νομίζω ότι είναι αρκετά ρεαλιστικό να φτάσουμε στις γραμμές στις 23 Φεβρουαρίου. Αλλά δεν μπορώ να το κάνω με δύο ταξιαρχίες», δήλωσε ο αρχιστράτηγος του ουκρανικού στρατού.

Πιστεύει επίσης ότι η επόμενη φάση του πολέμου θα μπορούσε να ξεκινήσει στη χειρότερη περίπτωση τον Ιανουάριο και στην καλύτερη τον Μάρτιο.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρήξεις στο κέντρο του Κιέβου

Εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο του Κιέβου το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με τον δήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος έκανε λόγο για επίθεση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι.

«Εκρήξεις στην συνοικία Σεβτσενκίβσκι. Οι υπηρεσίες (σ.σ. αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων) βρίσκονται καθ’ οδόν. Λεπτομέρειες αργότερα», ανέφερε ο κ. Κλίτσκο μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, διευκρινίζοντας κατόπιν πως καταρρίφθηκαν από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα δέκα UAVs ιρανικής κατασκευής στο Κίεβο και περίχωρά του.

Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες. Κατά τον δήμαρχο, έχουν υποστεί ζημιές δυο κτίρια της δημόσιας διοίκησης.

Πάντα σύμφωνα με τον δήμαρχο Κλίτσκο, τα drones που καταρρίφθηκαν ήταν Shahed-136. «Ανθρωπάκια», σχολίασε μέσω της πλατφόρμας Telegram ο Αντρίι Γέρμακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προφανώς αναφερόμενος στους Ρώσους στρατιωτικούς, μετά τις εκρήξεις.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Featured