ΕπικαιρότηταΠολιτική

Οι κοινές αξίες Ελλάδας – Βολιβίας στη συνάντηση Τσίπρα – Μοράλες

«Ιστορικό καθήκον όλων των προοδευτικών δυνάμεων στον πλανήτη, είναι να σταματήσουμε την καταστροφή που φέρνουν τα νεοφιλελεύθερα ιδεολογήματα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου της Βολιβίας Εβο Μοράλες στην Αθήνα.

«Η διεθνής συγκυρία δεν είναι καθόλου ευνοϊκή για τις δυνάμεις της δικαιοσύνης, της κοινωνικής απελευθέρωσης και του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Μοράλες.

«Αντιθέτως, βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή όπου η νεοφιλελεύθερη οικονομική ορθοδοξία μεταπηδά από το πολιτικό όχημα της συντηρητικής δεξιάς στο όχημα της ακροδεξιάς και του ολοκληρωτισμού», ανέφερε και σημείωσε ότι οι διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη Βολιβία, είναι μεγάλες, «ωστόσο ο αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία, ισότητα και αξιοπρέπεια είναι παντού, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου».

 

Ομιλία σε εκδήλωση στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Βολιβίας, Έβο Μοράλες

Με μεγάλη χαρά καλωσορίζω στην Ελλάδα τον Πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες Evo Morales Ayma. Μπορεί οι χώρες μας να απέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα, όμως, οι λαοί μας μοιράζονται κοινές αξίες και κοινούς αγώνες: Για τη κοινωνική δικαιοσύνη, την ελευθερία, την ανεξαρτησία.Μπορούμε να ονειρευόμαστε και να αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία. Για έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός και που μπορεί να γίνει πράξη από δυνάμεις σταθερά προσανατολισμένες στην κοινωνική πρόοδο αλλά και σε ένα νέο μοντελο βιώσιμης ανάπτυξης και ολιγαρκούς αφθονίας. Αυτός είναι ο «επαναστατικός ρεαλισμός» της κυβερνώσας Αριστεράς του 21ου αιώνα, που προχωρά με ρήξεις αλλά και με συμβιβασμούς.

Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στις Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2019

«Τα τελευταία 13 χρόνια, η Αριστερά στη Βολιβία ηγήθηκε ενός οικονομικού θαύματος, που οδήγησε ακόμη και τους πιο σκληρούς αυτούς του ΔΝΤ, που τους ξέρουμε καλά και στην Ελλάδα, να παραδεχθούν ότι η Βολιβία αποτελεί πια ένα ξεκάθαρο success story. Η οικονομία της χώρας τριπλασιάστηκε σε μέγεθος. Η Βολιβιανή οικονομία αναπτύσσεται σχεδόν με διπλάσιο ρυθμό από τα υπόλοιπα κράτη της Λατινικής Αμερικής, παρά την πτώση των τιμών σε βασικά εξαγώγιμα προϊόντα της», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Φίλε Εβο, μέσα σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο από αυτό της δικής σου πατρίδας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιχειρούμε κι εμείς να συγκροτήσουμε ένα διαφορετικό πολιτικό υπόδειγμα προοδευτικής διακυβέρνησης. Θέλω λοιπόν να σε ευχαριστήσω θερμά για την επίσκεψή σου σήμερα στην Ελλάδα. Είναι για μας μια πολύ σημαντική ένεση αισιοδοξίας. Ενθάρρυνσης. Αλλά και ελπίδας. Ελπίδας ότι μπορούμε να ονειρευόμαστε και να αγωνιζόμαστε μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία. Για έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός» τόνισε καταλήγοντας ο πρωθυπουργός.

«Αυτός είναι ο «επαναστατικός ρεαλισμός» της κυβερνώσας Αριστεράς του 21ου Αιώνα, που προχωρά με ρήξεις και συμβιβασμούς».

 

 

Εβο Μοράλες

«Μας διαιρούσαν προκειμένου να μας έχουν καταπιεσμένους, να κυριαρχούν πάνω μας και να μας εκμεταλλεύονται οικονομικά»

Ο πρόεδρος της Βολιβίας ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε «σαν να μιλούσε για τη Βολιβία» και έκανε εκτενή αναφορά στους αγώνες των αγροτών της χώρας του, ώστε να κατορθώσουν να πάρουν την τύχη στα χέρια τους.

«Υπήρξαν τρεις πολιτικοί που έκαναν ό,τι χειρότερο μπορούσαν να κάνουν στη χώρα μας» είπε ο Έβο Μοράλες τονίζοντας πως και οι τρεις είχαν σπουδάσει στην Αμερική και στην Ευρώπη και στην ουσία δίχασαν την κοινωνία για να μπορούν να κυβερνούν. Μας έκλεβαν τα δημόσια αγαθά μας.Αλλά κάναμε «μια δημοκρατική επανάσταση, ξεσηκωθήκαμε με πρωταγωνιστές τους αγρότες», ανέφερε σχετικά.

«Κάναμε ένα Κοινοβούλιο για να φτιάξουμε τη Βολιβία που στηρίζεται στο κοινωνικό κομμάτι, την οικονομία», είπε ο Εβο Μοράλες, κάνοντας εκτενή αναφορά στα όσα συνέβησαν στη χώρα του.

Οπως τόνισε, ο ίδιος δεσμεύθηκε στον λαό του ότι θα φέρει Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.

«Οι αντίπαλοι μου έλεγαν ότι δεν θα εκλεγώ», αλλά ένα χρόνο μετά διαψεύστηκαν.

Ο Εβο Μοράλες υπενθύμισε ότι η χώρα του ήταν για πάρα πολλά χρόνια υποταγμένη στα ξένα συμφέροντα και τα εκπαιδευμένα στελέχη δεν χρησίμευαν για την προκοπή της, αλλά υπηρετούσαν εκείνους που επί 90 χρόνια διαιώνιζαν τον νεοφιλελευθερισμό,ο οποίος γεννούσε διαφθορά και διακρίσεις στη χώρα.

«Μας διαιρούσαν προκειμένου να μας έχουν καταπιεσμένους, να κυριαρχούν πάνω μας και να μας εκμεταλλεύονται οικονομικά», δήλωσε.

Επίσης, ο κ. Μοράλες υπογράμμισε ότι η Βολιβία έχοντας διώξει τις αμερικανικές βάσεις, τις άλλες αμερικανικές υπηρεσίες για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, έχει μειώσει τα εκτάρια καλλιεργειών της κόκας, ενώ στη φιλοαμερικανική Κολομβία, που έχει επτά αμερικανικές βάσεις στρατιωτικές και αμερικανική βοήθεια, τα εκτάρια με καλλιέργεια κόκας είναι πολλαπλάσια.

«Πλέον είμαστε χώρα που εξάγει υπηρεσίες και πλούτο και δεν εισάγουμε, ούτε μας λεηλατούν τον δικό μας», τόνισε ο Εβο Μοράλες.

 

 

Close