ΕπικαιρότηταΚόσμος

Οι ΗΠΑ θέλουν να μεταφέρουν τζιχαντιστές στο Γκουαντάναμο

Ετοιμες να μεταφέρουν και πάλι κρατούμενους στο Γκουαντάναμο είναι οι ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει ένα σχέδιο μεταφοράς μελών του Ισλαμικού Κράτους στο Γκουαντάναμο μετά την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία.

Το AP επικαλούμενο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις των ΗΠΑ, που κρατούν περίπου 1.000 φερόμενα μέλη του Ισλαμικού Κράτους, έχουν προειδοποιήσει ότι ίσως να μην είναι σε θέση να συνεχίσουν να τους διατηρούν υπό κράτηση, έπειτα από την αποχώρηση των περίπου 2.000 αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Ετσι, οι κρατούμενοι τζιχαντιστές μπορεί να μεταφερθούν στο Γκουαντάναμο «όπου κριθεί νόμιμο και κατάλληλο».

Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου είχε φανεί από την έναρξη της θητείας της διατεθειμένη να στέλνει νέους υπόπτους στη φυλακή του Γκουαντάναμο με τον ίδιο τον Τραμπ να έχει υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα λίγο μετά την ορκωμοσία του το 2017 να κρατήσει ανοιχτή τη φυλακή, αφού είχε δεσμευτεί προεκλογικά να «γεμίσει τη φυλακή με αρκετούς κακούς τύπους».

Εάν οι μεταγωγές αυτές πράγματι γίνουν, θα σημάνει την πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον μια δεκαετία που η φυλακή στην αμερικανική στρατιωτική βάση στον θύλακα που διατηρούν οι ΗΠΑ στο έδαφος της Κούβας, δέχεται νέους τρόφιμους.

Στο κέντρο κράτησης όπου βρίσκονταν στο απόγειό του 780 κρατούμενοι, δεν έχει μεταχθεί κανείς από το 2008 έως και σήμερα.

 

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα