ΕπικαιρότηταΠολιτική

Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές μπλοκάρουν τη χρηματοδότηση για το φράχτη

«Η εποχή του ΣΥΡΙΖΑ που σύνορα στη θάλασσα δεν υπήρχαν και στη στεριά ήταν αφύλαχτα, ανήκει οριστικά στο παρελθόν» έγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Πάμε μπροστά και δεν γυρίζουμε στο επαχθές χθες». Αυτό τόνισε σε δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου με αφορμή τη σημερινή ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τη χρηματοδότηση υποδομών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Ο κ.Οικονόμου χαρακτήρισε «θλιβερή» την προσπάθεια του κ. Παπαδημούλη και του ΣΥΡΙΖΑ «να δυσχεράνουν την επέκταση του φράχτη του Έβρου» και σημείωσε ότι το Ευρωκοινοβούλιο τοποθετήθηκε υπέρ της δυνατότητας χρηματοδότησης από την ΕΕ.

Πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, αναφορικά με τον φράχτη, έπειτα από ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που δεν δίνει χρηματοδότηση στην Ελλάδα για το εν λόγω έργο. Η κυβέρνηση κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως εμποδίζει την εν λόγω χρηματοδότηση, ωστόσο, το ψήφισμα αυτό δεν ήρθε από τον κ. Παπαδημούλη, αλλά υπήρξε μια πρωτοβουλία ευρείας αποδοχής, ενώ αρνητική στη χορήγηση χρημάτων για τέτοια έργα είναι και η Κομισιόν.

Οικονόμου: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τοποθετήθηκε υπέρ της δυνατότητας χρηματοδότησης από την ΕΕ»

«Η θλιβερή προσπάθεια του κ. Παπαδημούλη και του ΣΥΡΙΖΑ να δυσχεράνουν την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, μέσω του οποίου ενισχύεται η φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας και κατά συνέπεια της ΕΕ, κατέπεσε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου» ανέφερε ο κ.Οικονόμου και συμπλήρωσε:

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τοποθετήθηκε υπέρ της δυνατότητας χρηματοδότησης από την ΕΕ της συνέχισης και επέκτασης του έργου. Η Ευρώπη αναγνωρίζει τη σημασία του έργου και ευρύτερα των πολιτικών της Ελλάδας στο μεταναστευτικό. Όπως την αναγνωρίζει και η ελληνική κοινωνία που θυμάται και συγκρίνει» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και κατέληξε:

«Η εποχή του ΣΥΡΙΖΑ που σύνορα στη θάλασσα δεν υπήρχαν και στη στεριά ήταν αφύλαχτα, ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Πάμε μπροστά και δεν γυρίζουμε στο επαχθές χθες».

Η επίσημη θέση της Κομισιόν για τον φράχτη

«Δεν υπάρχουν χρήματα στο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης γι’ αυτό. Αν έπρεπε να δαπανήσουμε χρήματα για τοίχους και φράκτες, δεν θα υπήρχαν χρήματα για άλλα πράγματα», δήλωνε πάντως τον περασμένο Ιανουάριο η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον, η οποία ερωτήθηκε σχετικά κατά την προσέλευσή της στην σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στην Στοκχόλμη.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές αντιτίθενται στην προοπτική χρηματοδότησης του φράχτη με ευρωπαϊκά κονδύλια και μάλιστα σημειώνουν πως παρότι η τροπολογία υιοθετήθηκε, μπλόκαραν την τελική έκθεση για το θέμα.

Η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών σημειώνει πως απορρίπτει την προσπάθεια των ακροδεξιών κοινοβουλευτικών ομάδων να συμπεριλάβουν κείμενα που θα επιτρέπουν την κατασκευή τειχών και φράχτων κατά των μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης με χρήματα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Εάν οι τροπολογίες 19 και 29 υιοθετηθούν, έλεγαν οι σοσιαλιστές πριν την υπερψήφιση, οι Σοσιαλιστές και οι Δημοκράτες θα καταψηφίσουν ολόκληρη την έκθεση σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2024.

Όπως λένε, οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές αγωνίστηκαν σκληρά για να διαγράψουν αυτές τις επιλογές από την έκθεση για τις κατευθυντήριες γραμμές και κέρδισαν την ψηφοφορία στην επιτροπή προϋπολογισμών. Για άλλη μια φορά, η δεξιά πτέρυγα προσπαθεί να συμπεριλάβει τέτοιες διατάξεις – που είναι απαράδεκτες.

Πυρά και από Θεοδωρικάκο κατά ΣΥΡΙΖΑ για τον φράχτη

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταψήφισε την τροπολογία Παπαδημούλη για την απαγόρευση χρηματοδότησης του φράχτη από την ΕΕ… Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε ένα ακόμη θέμα στη λάθος πλευρά, απέναντι στο εθνικό συμφέρον», αναφέρει μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος σε ανάρτησή του στα social media, με αφορμή το γεγονός ότι υπερψηφίστηκε η τροπολογία του ΕΛΚ για τη χρηματοδότηση υποδομών στα εξωτερικά σύνορα.

Ο κ. Θεοδωρικάκος χαρακτηριστικά έγραψε:

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταψήφισε την τροπολογία Παπαδημούλη για την απαγόρευση χρηματοδότησης του φράχτη από την ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την τροπολογία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της ευρωπαϊκής ”οικογένειας” στην οποία ανήκει η ΝΔ, για την κινητοποίηση κονδυλίων για την ενίσχυση των υποδομών στα σύνορα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε ένα ακόμη θέμα στη λάθος πλευρά, απέναντι στο εθνικό συμφέρον. Συνεχίζουμε την κατασκευή του φράχτη, συνεχίζουμε την προσπάθεια για την εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Το έργο είναι υψίστης εθνικής σημασίας, είναι ένα έργο για την ασφάλεια της Πατρίδας μας και θα γίνει σε κάθε περίπτωση».

«Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να μπλοκάρει τη χρηματοδότηση του φράκτη στον Έβρο έπεσε στο κενό. Η Ελλάδα είναι χώρα και όχι χώρος και τα σύνορα της φυλάσσονται» έγραψε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα