ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Οι ειδικοί ανησυχούν για τα τζάκια – Οι πολίτες καίνε ό,τι βρουν

Η μεγάλη ακρίβεια εμποδίζει αρκετούς καταναλωτές από το να ζεσταθούν με σωστό τρόπο, με αρκετούς να καίνε στο τζάκι τους ό,τι υλικό βρίσκουν.

Ωστόσο, το γεγονός αυτό αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την υγεία, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Η αλήθεια είναι ότι έχουν αρχίσει να αυξάνονται σημαντικά οι τιμές των σωματιδίων, κυρίως λόγω της καύσης ξυλείας. Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα ειδικά σε περίοδο ενεργειακής κρίσης και φτώχειας. Πρόκειται για μη οικονομική δυνατότητα να κάψει κάποιος πιο καθαρά καύσιμα. Αν δεν καίμε κανονικά ξύλα, είναι πολύ χειρότερο όχι μόνο για τον αέρα έξω από το σπίτι μας, αλλά και για τον αέρα μέσα στο σπίτι μας. Το 50% του εξωτερικού αέρα περνάει μέσα. Σε ένα ανοιχτό τζάκι, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των σωματιδίων περνάει στο εσωτερικό του σπιτιού μας».

Όπως είπε, το να καίγεται πολλή ξυλεία σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή, αυξάνει την αιθαλομίχλη. «Οι μετρήσεις μας δείχνουν ότι οι τιμές των σωματιδίων είναι 3-4 φορές πάνω από τις φυσιολογικές, μέχρι και 8 φορές, από τα λεπτά σωματίδια που είναι τα πιο τοξικά. Θέλει προσοχή», ανέφερε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης στο Open και έκανε μία πρόταση για επίλυση του προβλήματος.

«Χρειάζονται ενεργειακά τζάκια για όσους μπορούν και να στήνουμε τα ξύλα με τέτοιο τρόπο, ώστε η φωτιά και ο αέρας να ξεκινάει από πάνω και όχι από κάτω».

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα