FeaturedΕπικαιρότηταΠολιτική

Οι απαντήσεις Μητσοτάκη στη συνέντευξη Τύπου για κάθε θέμα ξεχωριστά

Περισσότερο από τρεις ώρες κράτησε η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες μετά τις εξαγγελίες του στο πλαίσιο της καθιερωμένης ομιλίας του στα εγκαίνια της ΔΕΘ, παραχώρησε την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

 

Τα κυριότερα σημεία των απαντήσεών του

Για τη δυσπιστία των πολιτών ως προς τα μέτρα

Εδώ μιλάει το έργο μας. Είμαστε συνεπείς πάντα. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολίτες ότι το πακέτο θα υλοποιηθεί στο ακέραιο.

Για τον εκλογικό νόμο

Η αλήθεια ότι εχω δεχθεί εισηγήσεις. Δεν είμαι κωλοτούμπας. Οι κανόνες είναι σταθεροί και το έχω πει. Θα πορευτούμε στις εκλογές με το νόμο που έχουμε ψηφίσει. Θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο να τον αλλάξω.

Η Ελλάδα παρουσιάζει την ταχύτερη μείωση του δημόσιου χρέους από οποιαδήποτε χώρα.

Εχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και αυτό μας βοηθάει. Στηρίζουμε την κοινωνία έτσι. Ολες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το κάνουν. Τα μέτρα είναι σε εναρμόνιση με τον προϋπολογισμό.

Για τις υποκλοπές και την παρακολούθηση Ανδρουλάκη

Πρέπει να υπάρχει λογοδοσία. Αλλά υπάρχουν και διατάξεις μυστικότητας. Ο κ. Ανδρουλάκης εργαλοποιεί το πρόβλημα. Να πάει στην ΕΥΠ και να ενημερωθεί από την ίδια.

Οι διαδικασίες κινήθηκαν με ταχύτητα. Με θάρρος ανέλαβε πολιτική ευθύνη και δέχθηκα παραιτήσεις. Κινήθηκαν οι σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Και έχει ήδη εκκινήσει η εξεταστική. Τις επόμενες μέρες θα κυρώσουμε την ΠΝΠ που προσθέτουμε περισσότερη ασφάλεια στις νόμιμες επισυνδέσεις. Διάθεση για συγκάλυψη δεν υπάρχει.

Εκτός εάσν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεχθεί ότι η απλή αναλογική είναι βόμβα και συμφωνήσει να αλλάξουμε από κοινού τον εκλογικό νόμο. Δεν θα το κάνει όμως.

Δεν είναι κανονικό να παρακολουθείται ένας αρχηγός. Εξ αρχής κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται δια νόμου. Αν το Σύνταγμα το ήθελε, θα το ανέφερε ρητά. Τα όποια ρήγματα θα προσθέσουν από ανθρώπους που βρίσκονται σε θέση ευθύνης. Επί της αρχής άρα τα πολιτικά πρόσωπα δεν πρέπει να αποκλείονται. Η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήθελε περισσότερη πολιτική ευαισθησία από τον επικεφαλής της ΕΥΠ. Αρα πρέπει να είμαστε πιο αυστηροί.

Διαφωνώ με τις απόψεις περί απορρήτου. Πρέπει να διαφυλάττεται. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι η προστασία του απορρήτου πρέπει να αρθεί σε αυτήν την περίπτωση. Υπήρξε σφάλμα. Αλλά από το σφάλμα μέχρι να καλλιεργείται ότι η πολιτική ζωή στρέφεται γύρω από τις υποκλοπές, υπάρχει απόσταση.

Για το ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Ανδρουλάκης απέφυγε να με συναντήσει από τότε που εκλέχθηκε. Επιμελώς μάλιστα. Εχει πει ότι δεν θέλει να είμαι Πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας. Αρα το σφάλμα της παρακολούθησης τον βοήθησε να τηρήσει γραμμή ρήξης με τη ΝΔ. Με το ΚΙΝΑΛ έχουμε συγκυβερνήσει. Ο κ. Ανδρουλάκης τον φέρνει σε απόσταση από το κοινό του, δικό του θέμα βέβαια.

Συμπολίτες μας από το ΠΑΣΟΚ στηρίζουν την κυβέρνηση, οι ψηφοφόροι του κ. Ανδρουλάκη είναι πιο μπροστά από τον ίδιο. Εχουμε deja vu της δεκαετίας του ’80. Η αναζήτηση φαντασμάτων δεν ταιριάζουν σε νέο πολιτικό.

Για τα ξένα ΜΜΕ και την κριτική τους

Δεν έχει αλλάξει η εικόνα της χώρας. Η δουλειά του τύπου είναι να ελέγχει την εξουσία. Το επίπεδο της ελευθερίας του τύπου δεν έχει σχέση με εκθέσεις αριστερόστροφων ΜΚΟ. Η γνώμη είναι καλοδεχούμενη και η κριτική. Δεν είναι αποδεκτή η διαστρέβλωση των στοιχείων. Στήθηκε φάμπρικα επικοινωνιακή με το περιστατικό με τους 38 μετανάστες. Αμφισβητείται σοβαρά ότι υπήρξε νεκρός. Μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται. Δεν είδα να ανασκευάζουν. Καμία αμφισβήτηση των δημοκρατικών διαπιστευτηρίων αυτής της κυβέρνησης. Εκτός Ελλάδας βρίσκονται δυνάμεις απέναντι από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Για την παρακολούθηση Σπίρτζη και το σύστημα  Predator

Εχω απαντήσει πολλές φορές εξαντλητικά, αλλά θα επανέλθω. Η τεκμηρίωση για Ανδρουλάκη ορίζεται από τη σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελέως. Το Predator δεν είναι το μοναδικό παράνομο λογισμικό. Δεν χρησιμοποιείται από τις κρατικές υπηρεσίες. Δεν υπάρχει εύκολη γραμμή άμυνας. Ομόλογοί μου έχουν πέσει θύματα παρακολούθησεων. H τεχνολογία τρέχει πιο γρήγορα.

Για πιθανότητες συνεργασίας και τρίτες εκλογές

Θεωρώ ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφική για τη χώρα, προκαλεί ακυβερνησία. Αριθμητικά αν επιχειρήσουμε να προβάλλουμε τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων θεωρητικά υπάρχει περίπτωση να υπάρξει κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα. Θα συνιστά πολιτική τερατογέννεση. Η πρώτη κάλπη έχει σημασία. Γιατί θα είναι το σκαλοπάτι για την αυτοδυναμία. Η αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι απαραίτητη.

Δεν είμαστε κοντά στον κ. Βελόπουλο. Καθόλου κοντά. Γι’ αυτό θέλουμε αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη. Αυτό δεν σημαίνει μονοκομματική κυβέρνηση. Θα συνεχίσω να κάνω το ίδιο. Ο ελληνικός λαός θα επιλέξει. Ισως αναγκαστούμε να διερευνήσουμε συνεργασίες μετά τη δεύτερη κάλπη. Εξηγώ όμως ποιο είναι το επίδικο. Θέλουμε μία δεύτερη εντολή προόδου. Μας ξέρει ο κόσμος. Αν όχι εμείς, ποιοι; Κανείς άλλος δεν έχει εκφραστεί για πρόταση διακυβέρνησης. Δεν είναι αλαζονικό. Το δίλημμα Μητσοτάκης-Τσίπρας είναι δίλημμα που καταλαβαίνει κανείς. Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος.

Για εκλογές και ανασχηματισμό

Λέω όχι σε εκλογές, ανασχηματισμό και αλλαγή εκλογικού νόμου. Το επιτελικό κράτος είναι παρεξηγημένη έννοια. Βάζει απλά τους κανόνες, κανόνες που δεν υπήρχαν. Αναρωτιόμουν πως κυβερνιόταν η χώρα. Η αξιοποίηση επιτελικών στελεχών στη διοίκηση επίσης, την καθιερώσαμε. Ολα αυτά είναι πτυχές του επιτελικού κράτους. Δεν αντικαθιστά τους υπουργούς, τους διευκολύνει. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας αλλά η προσήλωσή μου στο επιτελικό κράτος είναι αδιαπραγμάτευτη.

Για τον κατώτατο μισθό

Ο νόμος ορίζει με σαφήνεια τη διαδικασία. Θα αρχίσει στις αρχές του χρόνου. Από την 1η Μαιου θα έχουμε νέα αύξηση. Δεν μπορώ να προσδιορίσω το ύψος της αύξησης, δεν έχουμε όλα τα δεομένα.

Για τα ελληνοτουρκικά

Θεωρώ απαράδεκτες τις δηλώσεις Ερντογάν και τη διαρκή προκλητικότητα. Καταλαβαίνω ότι έχουν εκλογές. Δηλητηριάζουν την τουρκική κοινωνία. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε σε μπαράζ σκληρών δηλώσεων. Θα δίνουμε όμως σαφείς απαντήσεις. Στη διαστρέβλωση που προκαλούν. Δεν τους πιστεύει κανείς ότι τα ελληνικά νησία είναι απειλή για την Τουρκία. Θα χτίζουμε με ακόμη περισσότερη συνέπεια τις συμμαχίες. Αλλά οι δίαυλοι θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτή. Αλλά δεν τους έκλεισα εγώ. Είμαι ανοιχτός σε συνάντηση με τον Ερντογάν.

Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός σε πολλές πρωτεύουσες για τη στάση της Τουρκίας. Εχει η Τουρκία σημαντική συνεργασία με τη Ρωσία. Προμηθεύεται αμυντικό εξοπλισμό, πολύ κρίσιμο. Υιοθετεί ρητορική νεοαυτοκρατορική, που φαντάζει ξένη με τις αξίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Το ΝΑΤΟ επιδιώκει το ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου. Αλλά πολλές χώρες αλλάζουν στάση. Οι αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία επιβλήθηκαν από τη στιγμή που πήρε τους S-400. Η Ελλάδα δεν απεμπολεί τη δύναμη των συμμάχων της παντού, ακόμα και στον αραβικό κόσμο.

Δεν μπορώ να διανοηθώ μία σύρραξη Ελλάδας Τουρκίας. Οτι η Τουρκία θα επιτεθεί. Αν γίνει, η Τουρκία θα πάρει καταλυτική απάντηση. Η επάρκεια του στρατού είναι δεδομένη. Η στάση μας στην Ουκρανία δεν αποσκοπεί μόνο στη στήριξή μας, είναι στάση που θέτει διαχωριστική γραμμη μεταξύ των χωρών που σέβονται τα σύνορα και σ’ αυτές που βάζουν μπροστά το νόμο του ισχυρού. Εχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα η στήριξη. Ο βήχας άρα πρέπει να κοπεί σε όσους έχουν τέτοια σχέδια. Εχω χρέος να διασφαλίζω τη χώρα.

Για την οικονομία

Θα δοθεί συνέντευξη τύπου για εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλα. Εξετάζουμε τρόπο στήριξης των τιμών του ρεύματος που θα δίνει κίνητρα οικονομίας. Είναι επιβεβλημένο. Σε κάθε περίπτωση τα νοικοκυριά θα λάβουν στήριξη. Η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Υπάρχει απόλυτη διαστροφή της πραγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ που λέει ψέματα. Στο φυσικό αέριο υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Θα κάνουμε διπλή παρέμβαση. Θα επεκτείνουμε το επίδομα θέρμανσης αλλά θα κάνουμε και παρέμβαση στην αντλία. Θα υπάρξει τέλος και γενναία επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου.

Για επιβουλές ξένων δυνάμεων και τη σταθερότητα της χώρας

Η εργαλειοπίηση του φυσικού αερίου αποτελεί δεδηλώμενη ρωσική στάση. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτήν την πρόκληση. Ισως η Ρωσία περίμενε μία διαφορετική στάση από εμάς αλλά εμείς είμαστε στη σωστή πλευρά. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Η Σουηδία εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν παρεμβάσεις της Ρωσίας στις εκλογές της. Θα πρέπει να είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση να μην επιτρέψουμε τέτοιες παρεμβάσεις. Εχουμε στοιχεία για παρεμβάσεις που έχουν γίνει παρελθόν. Ποσά από Ρώσους ολιγάρχες που πήγαιναν σε Έλληνες δημοσιογράφους το 2016. Ο Ερντογάν θα ήθελε άλλο Πρωθυπουργό της χώρας, το έχει πει. Υπάρχουν δυνάμεις και εντός χώρας που επιθυμούν πολιτική αστάθεια. Η αντιπολίτευση θέλει αποσταθεροποίηση με πρόωρες εκλογές.

Για την ενέργεια

Στην Αθήνα η μέση τιμή μαζί με το ΦΠΑ ανά κιλοβατώρα είναι 24.76, στη Μαδρίτη 31, 93. Οσο μικρότερες οι τιμές του φυσικού αερίου, τόσο μικρότερη και η στήριξη η κρατική. Η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να στηρίζει τους πάντες γιατί η οικονομία μας πηγαίνει καλά. Η ανάπτυξη μας εξέπληξε όλους, στηρίζεται στις εξαγωγές. Εχει υπάρξει μεταστροφή του οικονομικού μοντέλου της χώρας. Η οικονομία αναπτύσσεται γρήγορα και παράγει νέες θέσεις εργασίας. Στον τουρισμό θα ξεπεράσουμε τα 18 δις εσόδων, υπέρβαση που δεν ήρθε τυχαία.

Στο ζήτημα των τιμών, έχουμε από τις χαμηλότερες τιμές στο ρεύμα. Να ρωτήσετε και τον κ. Τσίπρα. Δεν είναι δυνατόν να κινούμαστε σε κόσμο fake news. Διαβεβαιώνω ότι έχουμε κάνει τα πάντα για την ενεργειακή επάρκεια. Υπάρχει πάντα η απειλή για οριστική διακοπή παροχής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Αλλά έχουμε πάρει τα μέτρα μας. Πρέπει να μειώσουμε τη ζήτηση σε φυσικό αέριο.

Για τις φυσικές καταστροφές

Δέχομαι καλοπροαίρετη κριτική, αλλά όχι από αυτούς που πήραν κάτω από τη βάση στα συγκεκριμένα ζητήματα. Πέρυσι δεν τα πήγαμε καλά και αλλάξαμε πολλά. Επενδύθηκε κόπος και προσπάθεια από το επιτελικό κράτος, με πρόληψη, καθαρισμούς, σχεδιασμό αντιπυρικής περιόδου. Υπήρξε καλύτερη συνεργασία. Μόνο κακοπροαίρετοι δεν αναγνωρίζουν ότι υπάρχει πρόοδος. Το Υπουργείο κλιματικής κρίσης θα μείνει. Δεν υπάρχει μέρος στον κόσμο το οποίο να μην πλημμυρίζει αν τα καιρικά φαινόμενα είναι υπερβολικά.

Για το δημογραφικό

Είναι πολύ σοβαρή πρόκληση για τη χώρα, ίσως η πιο σοβαρή. Το πρόβλημα έχει εθνικά χαρακτηριστικά. Η δική μας κυβέρνηση έδωσε 2000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα. Ενισχύσαμε τον αριθμό των παιδιών που μπαίνουν σε παιδικού σταθμούς. Προσπαθούμε συνέχεια να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Το δημογραφικό δεν έχει μία και μόνο αντιμετώπιση. Θα άξιζε τον κόπο να υπηρετήσουμε μία μακροχρόνια πολιτική με την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Για συνάντηση με Ερντογάν και Μακρόν

Με τον κ. Μακρόν θα συζητήσουμε και τα ελληνοτουρκικά, προφανώς. Θα επιβεβαιώσουμε τη στρατηγική μας συμμαχία. Τον Ερντογάν δεν μπορώ να τον πιάσω από το λαιμό και να τον πείσω. Αλλά είμαι πάντα ανοιχτός, το έχω πει και το ξαναλέω. Αν το κάνουμε, θα μιλήσουμε ανοιχτά, θα αναλύσω γιατί η στάση της Τουρκίας είναι προκλητική.

Για μετεκλογικές συνεργασίες και την κριτική Βενιζέλου

Θέλω να γνωρίζουν οι Ελληνες ότι μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση Τσίπρα με στήριξη ΚΚΕ, ΜΕΡΑ και ΚΙΝΑΛ. Φανταστείτε το. Απηχεί τη βούληση του ελληνικού λαού. Η πρώτη κάλπη έχει σημαντικά χαρακτηριστικά. Μαθηματικά υπάρχει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα. Ο κ. Ανδρουλάκης είναι εξαιρετικά κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ.
Σέβομαι τον κ. Βενιζέλο αλλά δεν συμφωνώ πάντα μαζί του. Η ερμηνεία που έδωσε για τη δυνατότητα παρακολούθησης πολιτικών δεν με βρίσκει σύμφωνο. Αλλά αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Ο κ. Βενιζέλος κρεμάστηκε στα μανταλάκια από τον ΣΥΡΙΖΑ στη σκευωρία Novartis.

Για το μεταναστευτικό

Η Ελλάδα είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση. Εχουμε αποδείξει ότι φυλάμε τα σύνορα με αποτελεσματικότητα και σεβασμό. Ευχαριστώ το λιμενικό, την αστυνομία και το στρατό που βοηθούν. Οι πρόσφυγες πέφτουν θύματα εργαλειοποίησης από χώρες και διακινητές. Συνεχίζουμε την πολιτική μας όπως την ξέρετε. Θα εξακολουθούμε να στέλνουμε το μήνυμα της ενεργητικής αποτροπής. Εκτιμώ το ρόλο των περισσότερων ΜΚΟ, δεν είναι όλες αξιόπιστες. Υπάρχουν κάποιες που κάνουν μπίζνα με το μεταναστευτικό. Ξέρουμε ποιες είναι οι προβληματικές. Ενισχύουμε και τις δομές προσφύγων.

Για τη δημόσια υγεία

Το ζήτημα της στελέχωσης των περιφερειακών νοσοκομείων είναι μεγάλο ζήτημα. Θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε σύντομα κίνητρα. Δεν είναι οι πολίτες της περιφέρειας πολίτες β’ κατηγορίας. Η πανδημία ανέδειξε διακρίσεις στην ποιότητα της περίθαλψης. Διαφορετικές επιδόσεις των νοσοκομείων. Μας προβληματίζει πολύ. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι η διαφύλαξη της ποιότητας να έχει οριζόντια χαρακτηριστικά. Ο εξορθολογισμός του χάρτη πρέπει να προχωρήσει. Υπάρχουν δομές σε κοντινή απόσταση που δεν υπάρχει ζήτηση. Δεν θα κλείσει καμία δομή αλλά θα πρέπει να γίνει αναδιάταξη δυνάμεων.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης

Μου κάνει εντύπωση η κριτική ότι στηρίζουμε μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις. Υπάρχουν πολλοί πόροι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε συνδυασμό και με το ΕΣΠΑ. Ως προς τους πόρους, η στήριξη είναι πρωτοφανής. Οι πόροι διατίθενται στο σύνολο της οικονομίας. Υπάρχουν πολλές δράσεις από τις οποίες επωφελούνται οι μικροί.

Για τις συντάξεις

Η πρόοδος στην απομονή είναι συγκεκριμένη. Πρέπει να πιστωθεί στον Υπουργό προσωπικά. Η αύξηση των συντάξεων το 2023 θα είναι πολύ μεγαλύτερη που περιμέναμε λόγω υψηλού πληθωρισμού και υψηλής ανάπτυξης. Οι συνταξιούχοι που δεν είχαν μεγάλη προσωπική διαφορά θα δουν αύξηση 6%.

Για το Κίνημα ΛΟΑΤΚΙ και τον πολιτικό γάμο για ομόφυλους

Για πρώτη φορά η χώρα έχει εθνική στρατηγική για την ισότητα. Απλώνεται σε πολλά διαφορετικά πεδία. Καταργήθηκε η απαγόρευση αιμοδοσίας σε ομοφυλόφιλους. Καταργήσαμε τις θεραπείες μεταστροφής. Για πρώτη φορά άτομα που ανοιχτά προσδιορίστηκαν ως ομοφυλόφιλα συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Είναι σημαντικό ότι γίνεται από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση. Υπάρχει νομική κατοχύρωση του συμφώνου συμβίωσης. Για τον πολιτικό γάμο θα έλεγα κάθε πράγμα στον καιρό του.
Αποδέχομαι τον όρο γυναικοκτονία. Κάποτε τα λέγαμε εγκλήματα πάθους και τα κρύβαμε κάτω από το χαλί. Πρέπει να αποκτήσουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηρισμό που δεν πρέπει να πάρει ιδιαίτερη νομική κατοχύρωση. Εχουμε επαρκές νομικό πλαίσιο. Η γυναικοκτονία είναι πιο επαχθής από μία δολοφονία παιδιού; Οχι.

Για τα στεγαστικά προγράμματα

Σε κάθε περίπτωση η υπέρβαση στόχων του προϋπολογισμού μας κάνει να αισθανόμαστε πιο άνετα. Το πρόγραμμα για τη στέγη θα αναλυθεί από τους Υπουργούς. Κινείται σε πολλούς και διαφορετικούς άξονες. Οι νέοι θα παίρνουν δάνεια σε εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο. Θα υπάρξει και αύξηση του ορίου στην Golden Visa. Οι φοιτητικές εστίες μας απασχολούν εντόνως. Δεν υπάρχει μόνο η λύση της επιδότησης ενοικίων. Τα Πανεπιστήμια έχουν τους χώρους και μπορούν να χτίσουν εστίες. Εχει πολύ μεγάλη αξία και η κοινωνική αντιπαροχή. Υπάρχουν αδιάθετα κτίρια πάρα πολλά.

Για τις ανισότητες

Μεγαλύτερη ανισότητα είναι η ανεργία. Κατά συνέπεια η πολιτική που μειώνει την ανεργία είναι η καλύτερη πολιτική. Εχουμε πολύ γρήγορη αποκλιμάκωση της ανεργίας αλλά δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Θα συνεχίσουμε λοιπόν. Εμείς είμαστε η κυβέρνηση που μειώσε τους φόρους και αύξησε τον κατώτατο μισθό.  Στηρίζουμε αποτελεσματικά τους πιο αδύναμους, διπλασιάσαμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Θέλουμε ανάπτυξη που θα μειώνει τις ανισότητες, στο μέτρο του δυνατού.

Για την ελληνική βιομηχανία

Δεν ξέρω πώς θα κινηθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι δύσκολη η ομοφωνία. Αναμένω τις τελικές προτάσεις της Κομισιόν. Η βιομηχανία έχει κάνει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, οι επιχειρήσεις του χώρου άντεξαν και πρέπει να στηριχθούν. Το κόστος ενέργειας είναι κρίσιμο. Είναι δεδομένο ότι στο πλαίσιο των παρεμβάσεων θα λάβουμε υπόψη και τις βιομηχανίες.

Για τις κυρώσεις στη Ρωσία

Οι κυρώσεις είναι εκτενείς, οι σημαντικότερες που έχουν επιβληθεί ποτέ. Γνωρίζαμε ότι υποβάλλαμε τις κοινωνίες σε επώδυνη διαδικασία. Αν η Ρωσία νικήσει στην Ουκρανία, δεν ξέρουμε που θα σταματήσει. Αναγνωρίσαμε η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει την εξάρτηση από το αέριο. Προχωρήσαμε στην απεξάρτηση. Θέλουμε παράλληλα να θωρακίσουμε τις δημοκρατίες μας. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει δυνατότητα αλλαγής στρατηγικής. Η  Ελλάδα παράγει το 50% της ενέργειάς της από ΑΠΕ.

Για την ασφάλεια

Εχει γίνει πολύ σημαντική πρόοδος. Τα περιστατικά βίας μονοπωλούν τις εκπομπές και δίνεται εικόνα που δεν είναι πραγματική. Πολλά άβατα έχουν ξεριζωθεί, δεν υπάρχει άβατο των Εξαρχείων. Προχωράμε με δυσκολίες για την εφαρμογή του νόμου για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Δεν θα ανεχθούμε άλλες εντάσεις και ανομία. Τα φαινόμενα βίας πρέπει να εξαληφθούν, κανείς δεν διαφωνεί. Είμαστε αντιμετώποι με νέες μορφές βίας, όπως η εφηβική.

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία και τις κοινωνικές αντιδράσεις

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία το προσωπικό έχει εκπαιδευτεί. Δεν χρειάζονται παρά σε λίγα πανεπιστήμια. Δεν είναι κατασταλτικός μηχανισμός. Να εμπεδωθεί ότι τα πανεπιστήμια δεν είναι χώρος για να πλακωνόμαστε. Να μην χτιστούν νέες διαχωριστικές γραμμές πάνω στο ζήτημα. Ολοι συμφωνούν ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Δεν θα αποκαλύψω τον ακριβή χρόνο των εκλογών.

Για τα ευρωπαϊκά κονδύλια

Η πρόταση της Ελλάδας για το Τ. Ανάκαμψης ήταν από τις πρώτες που εγκρίθηκε. Πανηγυρικά θα έλεγα. Και όχι άδικα. Πρέπει να σας πω ότι οι διαδικασίες είναι πολύ αυστηρές. Δεν παίζονται παιχνίδια εκεί, όποιος το λέει είναι βαθιά νυχτωμένος. Ενημερώνουμε άλλωστε τη Βουλή τακτικά. Δίνεται και έμφαση σε μικρομεσαίους. Τα επιδόματα είναι απαραίτητα αυτήν την περίοδο. Αλλά δεν έχουμε εθισμό σ’ αυτήν την πολιτική. Το αποδείξαμε στην πολιτική μας στον ΟΑΕΔ. Δεν πιστεύουμε στο κράτος-πατερούλη.

Για τη μεσαία τάξη

Σε πολύ μεγάλο βαθμό έχουν ανταποκριθεί στις προσδοκίες της. Εχουμε λάβει πολλά μέτρα που προστάτευαν το εισόδημά της. Είμαστε απολύτως συνεπείς.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Featured