ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ από το 2022

Αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ θα ισχύσουν στις επόμενες Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2022, με επίκεντρο τους συντελεστές βαρύτητας για τα τέσσερα μαθήματα, οι οποίοι ορίζονται ξεχωριστά από τα 461 Τμήματα των Πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ομοειδή Επιστημονικά Τμήματα έχουν επιλέξει διαφορετικούς συντελεστές.

Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθεί ένα νέο τοπίο, μία νέα προς επίλυση εξίσωση, στον υπολογισμό των μονάδων για την εισαγωγή των υποψηφίων.

Ενδεικτικά παραδείγματα

* Η Οδοντιατρική του ΕΚΠΑ δίνει 25% συντελεστή βαρύτητας για όλα τα μαθήματα, ενώ η αντίστοιχη του ΑΠΘ όρισε 20% για τη Γλώσσα, 25% για τη Φυσική και τη Χημεία, με πιο απαιτητική τη Βιολογία στο 30%.

* Το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΟΠΑ όρισε 25% για τα Μαθηματικά ενώ το αντίστοιχο της Θράκης το… αναβαθμίζει σε 28%.

* Η Νομική Αθηνών επίσης δίνει ένα “διπλωματικό” 25% και στα τέσσερα μαθήματα, αλλά η Νομική του ΑΠΘ ορίζει 30% σε Γλώσσα και Αρχαία και «μόλις» 20% σε Ιστορία και Λατινικά.

* Οι Ιατρικές ΕΚΠΑ και ΑΠΘ ομονοούν στο “ναι” σε όλα, από 25%.

* Στις σχολές του ΕΜΠ η εικόνα των συντελεστών καταγράφεται σαφώς πιο πλουραλιστική.

Οπως εξηγούν στην «Καθημερινή» ειδικοί αναλυτές, με τον νέο τρόπο υπολογισμού τα κομπιουτεράκια των υποψηφίων στις Πανελλήνιες Εξετάσεις θα πάρουν φωτιά, καθώς «ο υποψήφιος θα έχει διαφορετικό αριθμό μορίων εισαγωγής σε κάθε Τμήμα του επιστημονικού του πεδίου».

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα