ΕπικαιρότηταΚόσμος

«Ο Ζάκερμπεργκ ελέγχει τρία δισ. ανθρώπους στη Γη» (VIDEO)

Ενώπιον του βρετανικού Κοινοβουλίου βρέθηκε η Φράνσις Χάουγκεν, η πρώην υπάλληλος του Facebook που αποκάλυψε πριν λίγο καιρό τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την ισχύ του δικτύου.

Η πρώην υπάλληλος του διαδικτυακού κολοσσού -η οποία στις αρχές του μήνα αποκαλύφθηκε ότι ήταν η πηγή διαρροής κρίσιμων και αποκαλυπτικών εγγράφων για τον τρόπο λειτουργίας της Facebook Inc.- κατέθεσε ενώπιον Ειδικής Επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων στο Λονδίνο.

Οπως μετέδωσε ο Guardian, η Χάουγκεν επανέλαβε τις κατηγορίες ότι η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ βάζει τα κέρδη πάνω από την ασφάλεια και τόνισε ότι δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει τον τοξικό και μισαλλόδοξο λόγο.

«Το Facebook λέει πως δεν εφηύρε εκείνο το μίσος και την εθνοτική βία. Ομως το ερώτημα είναι τι κάνει το Facebook για να τα ενισχύσει ή να τα επεκτείνει», είπε σε ένα σημείο της κατάθεσής της στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, που συζητά νομοσχέδιο για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

Ερωτηθείσα από τον πρόεδρο της επιτροπής Ντέιμιαν Κόλινς εάν θεωρεί ότι το Facebook, αν και δεν το εφηύρε, εν τούτοις μεγεθύνει το μίσος, η Χάουγκεν ήταν κατηγορηματική: «Αναμφίβολα το μεγεθύνει».

Η 37χρονη πρώην μηχανικός Πληροφορικής του Facebook, υποστήριξε ότι μεγάλο μέρος της πόλωσης στην πολιτική διεθνώς, οφείλεται στα social media και στις υπηρεσίες του δημιουργήματος του Ζάκερμπεργκ, όπως οι ομάδες κοινών ενδιαφερόντων. Αυτά τα Facebook Groups, εξήγησε, εξελίσσονται σε θερμοκήπια θεωριών συνωμοσίας.

«Είμαι πολύ ανήσυχη, διότι δημιουργήθηκε ένα προϊόν που βγάζει τους ανθρώπους από τις αληθινές Κοινότητές τους και τους απομονώνει σε αυτά τα λαγούμια, αυτές τις φούσκες. Και αντιλαμβάνεσαι ότι όταν στους ανθρώπους αυτών των ομάδων σταλεί μια στοχευμένη παραπληροφόρηση, είναι πολύ πιο δύσκολο να ενταχθούν στην ευρύτερη Κοινότητα, καθώς δεν μοιράζονται πια κοινά δεδομένα». 

Η Χάουγκεν παραδέχτηκε ότι «το Facebook ποτέ δεν επεδίωξε να δώσει προτεραιότητα σε περιεχόμενο που οδηγεί σε πόλωση». Οπως όμως εξήγησε, η πόλωση “εντάθηκε ως παρενέργεια προτεραιοτήτων που έθεσε το Facebook”.

«Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ έχει τον μονομερή έλεγχο τριών δισεκατομμυρίων ανθρώπων!», υποστήριξε η Χάουγκεν και τόνισε ότι γι’ αυτό απαιτείται επειγόντως να επιβληθεί κάποια ρύθμιση από τρίτους στον τρόπο λειτουργίας των social media.

Σύμφωνα με το Euronews, η Χάουγκεν είπε ότι «βγήκα τώρα μπροστά, διότι τώρα είναι η πιο κρίσιμη στιγμή. Οταν βλέπουμε για παράδειγμα μια πετρελαιοκηλίδα, αυτό δεν δυσχεραίνει τη ρύθμιση των πετρελαϊκών εταιρειών. Ομως τώρα, οι αποτυχίες του Facebook, καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη για εμάς τη ρύθμισή του».

Απαντώντας σχετικά με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, η Χάουγκεν υπογράμμισε την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια αναφορικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Πώς θα γνωρίζουμε πότε ελλοχεύει ο επόμενος κίνδυνος; Αναλογιζόμενοι κάθε τεχνολογική εταιρεία με μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο, χρειάζεται να σκεφτόμαστε πώς θα παίρνουμε δεδομένα από αυτήν την εταιρεία. Να σκεφτόμαστε συστηματικά -ως προς τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες- πώς θα εξασφαλίσουμε τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για τη λήψη αποφάσεων».

Η ίδια επέμεινε και στο ζήτημα του Instagram, το οποίο επίσης ανήκει στον Ζάκερμπεργκ και έχει ιδιαίτερη απήχηση σε εφήβους, τους οποίους περιέγραψε ως εθισμένους σε κάτι που τους κάνει δυστυχισμένους, ιδίως όσον αφορά το σώμα τους.

«Το τελευταίο πράγμα που βλέπουν πριν κοιμηθούν είναι κάποιον που είναι πολύ σκληρός με αυτούς, το πρώτο πράγμα που βλέπουν το πρωί είναι μια κακόβουλη δήλωση», είπε και αποκάλυψε μάλιστα ότι εσωτερική έρευνα της ίδιας της Facebook Inc. διαπίστωσε ότι το Instagram είναι πολύ πιο επικίνδυνο από άλλες πλατφόρμες, όπως το TikTok και το Snapchat.

Ο λόγος είναι ότι το Instagram έχει εστιάσει στη σύγκριση του σώματος και του lifestyle του καθενός.

«Ανησυχώ ότι δεν θα είναι δυνατόν να κάνουμε ασφαλές το Instagram για 14χρονα. Ακόμα περισσότερο δεν θα μπορούμε να το κάνουμε ασφαλές για ένα 10χρονο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα