Περιφέρεια ΑττικήςΠεριφέρειες

Ο ρόλος του Κογκρέσου της Ευρώπης στο μεταναστευτικό

Συνάντηση είχε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου με τη Gabriele Neff, πρόεδρο της Επιτροπής Τρεχουσών Υποθέσεων του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Gabriele Neff, συνοδευόμενη από την Renate Zikmund, προϊσταμένη Διεύθυνσης Νομοθετικών Δραστηριοτήτων του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, ολοκληρώνει την επίσκεψή της στην Αθήνα, ύστερα από πρόσκληση του Κοινοβουλίου και της Περιφέρειας Αττικής.

Κατά τη συνάντηση, η περιφερειάρχης Αττικής που είναι μέλος του Κογκρέσου και μέλος της Επιτροπής Τρεχουσών Υποθέσεων, υπογράμμισε τη σημασία του ρόλου του Κογκρέσου στην αντιμετώπιση, μέσα από την ανάδειξη όλων των πτυχών, του μεταναστευτικού και προσφυγικού φαινομένου.

«Απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο, για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και για τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης και των Περιφερειών στα σχετικά χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα της ΕΕ», τόνισε η περιφερειάρχης.

Η ίδια αναφέρθηκε στην πρόσφατη έκθεση του Κογκρέσου σχετικά με την «Υποδοχή και την Ένταξη των προσφύγων/μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες», υπογραμμίζοντας την «ανάγκη ενεργοποίησης μιας κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής ασύλου στη βάση της δίκαιης κατανομής της ευθύνης, χωρίς αποκλεισμούς, ύψωση φρακτών και κλείσιμο συνόρων».

«Το μεταναστευτικό/προσφυγικό φαινόμενο δεν πρόκειται να παρέλθει – απαιτεί την οικοδόμηση εκείνων των πολιτικών και των δομών, που μπορούν να το καταστήσουν παράγοντα ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών», παρατήρησε η Ρένα Δούρου.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Περιφέρεια Αττικής