ΕπικαιρότηταΚόσμος

Ο πρόεδρος του Κοσόβου «απείλησε» με ένωση με την Αλβανία

Πολύ επικίνδυνες δηλώσεις για την περιοχή των Βαλκανίων έκανε ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι.

Τόνισε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να διεξαγάγει δημοψήφισμα για την ένωση του με την Αλβανία, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίσει να το απομονώνει.

«Αν η ΕΕ συνεχίσει να απομονώνει το Κόσοβο, θα εξετασθεί η δυνατότητα θεσμικών ενεργειών ή δημοψηφίσματος για την ένωση με την Αλβανία. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό μέσω κοινοβουλευτικών αποφάσεων είτε μέσω δημοψηφισμάτων στο Κόσοβο και την Αλβανία, αλλά περιλαμβάνοντας και το Πρέσεβο, την Μεντβέσκα και το Μπουγιάνοβιτς. Αν Η ΕΕ δεν επιθυμεί να αναγνωρίσει δύο αλβανικά κράτη με δύο σημαίες, ας δεχθούν μόνο τη μία σημαία», δήλωσε ο Θάτσι στο τηλεοπτικό δίκτυο Dukagjinit.

Ο Χασίμ Θάτσι εξέφρασε την άποψη ότι αυτή η ιδέα «θα αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια», ενώ διευκρίνισε ότι με τη λέξη «απομόνωση» που χρησιμοποίησε υπονοούσε «την παρατεταμένη διαδικασία που αφορά την απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης βίζας» στους Κοσοβάρους από την ΕΕ.

Η Σερβία έχει ξεκαθαρίσει πως μια προσπάθεια ένωσης του Κοσόβου με την Αλβανία θα αποτελεί αιτία πολέμου ενώ γενικότερα στην περιοχή δημιουργεί ανησυχία η ενίσχυση των σχεδίων για τη λεγόμενη “Μεγάλη Αλβανία”.

Το Κόσοβο προέκυψε ως ανεξάρτητο κράτος κυρίως μετά από γερμανικές πιέσεις και πλέον λειτουργεί ως δορυφόρος της Αλβανίας.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα