ΕπικαιρότηταΚόσμος

O πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν στην Εντατική – Πολιτικές ζυμώσεις στη χώρα

Λίγες ημέρες μετά τη λαϊκή ετυμηγορία από τις εκλογές, ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)   και από εκεί συγκάλεσε για τις 8 Νοεμβρίου την πρώτη συνεδρίαση του νέου Κοινοβουλίου που προέκυψε από την εκλογική διαδικασία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Γίρι Οβτσατσεκ.

Ο Μίλος Ζέμαν βρίσκεται για πέμπτη ημέρα σε νοσοκομείο της Πράγας και δεν υπάρχει καμία επίσημη πληροφορία για την κατάσταση της υγείας του.

Επίσης, παραμένει άγνωστο σε ποιον θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος αντιμετωπίζει χρόνια ηπατικά προβλήματα.

Στις βουλευτικές εκλογές ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ο δισεκατομμυριούχος λαϊκιστής επιχειρηματίας Αντρέι Μπάμπις, ηττήθηκε με μικρή διαφορά από τους δύο αντιπολιτευόμενους συνασπισμούς.

Σε αυτούς τους κομματικούς συνασπισμούς μετέχουν πέντε φιλελεύθερα, κεντρώα και δεξιά κόμματα που απέσπασαν συνολικά 108 έδρες από τις 200 του Κοινοβουλίου, και έχουν ήδη αρχίσει συνομιλίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης υπό τον Πετρ Φιάλα, τον ηγέτη του δεξιού Αστικού Δημοκρατικού Κόμματος.

Ωστόσο, πριν από τις εκλογές, ο Ζέμαν είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα επέλεγε για την πρωθυπουργία τον ηγέτη του κόμματος που θα συγκέντρωνε τις περισσότερες ψήφους και όχι κάποιον πολιτικό προερχόμενο από έναν συνασπισμό κομμάτων.

Αυτό σημαίνει ότι θα δώσει την εντολή στον Μπάμπις, μολονότι το κόμμα του, το ΑΝΟ (Ναι), έχει ελάχιστες πιθανότητες να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Με βάση το Σύνταγμα, το Κοινοβούλιο πρέπει να συγκληθεί σε Σώμα πριν παραιτηθεί η απερχόμενη κυβέρνηση και αμέσως μετά, ο πρόεδρος επιλέγει τον υποψήφιο για την πρωθυπουργία.

Ο Οβτσατσεκ, είπε ότι ο Μίλος Ζέμαν θα συναντηθεί με τον Πετρ Φιάλα «σε μεταγενέστερη ημερομηνία».

Πάντως, ο Ζέμαν το πρωί της Κυριακής, πριν εισαχθεί στο νοσοκομείο, είχε μια σύντομη συνάντηση με τον Μπάμπις.

Δεν εκδόθηκε καμία ανακοίνωση για τις μεταξύ τους συνομιλίες. όμως ο Μπάμπις διαβεβαίωσε αργότερα ότι ο πρόεδρος του υποσχέθηκε ότι θα του δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ράντεκ Βόντρατσεκ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Μίλος Ζέμαν του έδωσε αυτοπροσώπως την εντολή να συγκαλέσει το Κοινοβούλιο, και ότι κατά τη συνάντησή τους «έκανε αστεία και ήταν σε καλή διάθεση».

Η σύζυγος του Ζέμαν, Ιβάνα Ζεμάνοβα, κάλεσε τους δημοσιογράφους «να κάνουν υπομονή», εξηγώντας ότι για την θεραπεία του προέδρου «θα χρειαστεί χρόνος».

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα