ΕπικαιρότηταΠολιτική

Το 2022 θα φέρει αλλαγές σε μισθούς, συντάξεις, αναδρομικά

Νέο τοπίο στην αγορά εργασίας, αλλά και στο Ασφαλιστικό, «φέρνει» το 2022 για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Οι αλλαγές θα μπουν σε ισχύ τη νέα χρονιά και έχουν κερδισμένους και χαμένους.

Η “Βραδυνή” απαντά στα βασικά ερωτήματα για τους μισθούς και τις συντάξεις.

  1. Τι θα ισχύσει με τον κατώτατο μισθό;

Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 2% από την 1η Ιανουαρίου της επόμενης χρονιάς. Ειδικότερα, πηγαίνει από τα 650 στα 663 ευρώ, και το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω, ανάλογα με τις τριετίες και την οικογενειακή κατάσταση (καθώς καταβάλλεται επίδομα γάμου).

Να σημειωθεί πως με συλλογικές συμβάσεις οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι μπορούν να συμφωνούν το ύψος των αμοιβών σε υψηλότερα επίπεδα από τον κατώτατο μισθό. Η πρόβλεψη αυτή περιλαμβάνεται, άλλωστε, ρητά και για τις εθνικές γενικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας στο νόμο για την Προστασία της Εργασίας (4808/2021, άρθρο 97).

  • Θα υπάρξει επιπλέον αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022;

Η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό την επόμενη χρονιά. Η θετική πορεία της Οικονομίας ανοίγει το δρόμο για ένα πρόσθετο «μέρισμα ανάπτυξης» και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη χρονιά.

  • Τι προβλέπεται με τις ασφαλιστικές εισφορές;

Οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες διατηρούνται στον ιδιωτικό τομέα και το 2022. Αυτό στην πράξη οδηγεί σε μία αύξηση των αποδοχών των εργαζόμενων, ενώ το ποσό που απαιτείται για την επόμενη χρονιά υπολογίζεται σε 816 εκατομμύρια ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρονται δύο παραδείγματα:

  • Μεικτός μισθός 1.000 ευρώ. Ο καθαρός μισθός (προ φόρων) πριν από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ήταν 847 ευρώ. Ο καθαρός μισθός (προ φόρων) μετά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι 859 ευρώ.
  • Μεικτός μισθός 1.200 ευρώ. Ο καθαρός μισθός (προ φόρων) πριν από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ήταν 1.016 ευρώ. Ο καθαρός μισθός (προ φόρων) μετά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι 1.031 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η πρώτη μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές, είχε γίνει το 2020 και ήταν 0,9 ποσοστιαίες μονάδες.

Επομένως, σωρευτικά μέσα σε μία διετία, το «ψαλίδι» έχει φτάσει τις 3,9 ποσοστιαίες μονάδες

Μάλιστα, το καλοκαίρι του 2022 αναμένεται να «τρέξει» μία πρόσθετη μείωση, που θα αφορά στην επικουρική ασφάλιση.

Ειδικότερα, η νέα περικοπή θα είναι της τάξης των 0,50 ποσοστιαίων μονάδων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το 2023 η ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους της μισθωτής απασχόλησης να φτάσει σωρευτικά στις 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Επομένως, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν σταδιακά και πρόσθετες περικοπές στις ασφαλιστικές εισφορές.

  • Τι προβλέπεται για την Εισφορά Αλληλεγγύης;

Διατηρείται και την επόμενη χρονιά το «πάγωμα» της Εισφοράς Αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο αφορά όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ, ενώ το κόστος εκτιμάται σε 767 εκατομμύρια ευρώ για την επόμενη χρονιά.

Παράλληλα, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο σε δεύτερο χρόνο η κυβέρνηση να επεκτείνει το μέτρο σε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Ωστόσο, οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με την πορεία της Οικονομίας και τα δημοσιονομικά περιθώρια.

  • Τι θα ισχύσει με τις επικουρικές συντάξεις;

Από την 1η Ιανουαρίου μπαίνουν σε εφαρμογή οι «ατομικοί» κουμπαράδες στην Επικουρική Ασφάλιση. Ουσιαστικά εισάγεται το κεφαλαιοποιητικό σύστημα στα επικουρικά Ταμεία, ενώ το ύψος της σύνταξης θα προκύπτει από τις εισφορές αλλά και την απόδοση των επενδύσεων.

Το νέο σύστημα θα είναι υποχρεωτικό για το σύνολο των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από τη νέα χρονιά και είναι υπόχρεοι Επικουρικής Ασφάλισης.

Προαιρετικά -εάν δηλαδή το επιθυμούν- μπορούν να ενταχθούν σε αυτό ασφαλισμένοι κάτω των 35 ετών, οι οποίοι είτε δεν έχουν υποχρεωτική Επικουρική Ασφάλιση είτε είναι ήδη ασφαλισμένοι στο υφιστάμενο σύστημα.

Παραλλήλως, θα μπουν δύο ασφαλιστικές δικλείδες:

* Για τους νέους ασφαλισμένους υπάρχει εγγύηση του Δημοσίου περί μη αρνητικής απόδοσης. Δηλαδή, ακόμα και αν κάτι πάει στραβά στις διεθνείς αγορές και δεν πάνε καλά οι επενδύσεις, κανείς δεν θα πάρει επικουρική σύνταξη χαμηλότερη από αυτή που αντιστοιχεί στις εισφορές που κατέβαλε, συν τον πληθωρισμό.

* Για τους σημερινούς ασφαλισμένους και συνταξιούχους, υπάρχει δέσμευση ότι από τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση, δεν θα επηρεαστούν ούτε η καταβολή ούτε το ύψος των επικουρικών συντάξεων του υφιστάμενου συστήματος. Και τούτο, διότι όποιο χρηματοδοτικό κενό υπάρχει, θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό.

  • Αναμένουν πρόσθετα αναδρομικά οι συνταξιούχοι;

Στην… αναμονή είναι σχεδόν δύο εκατομμύρια συνταξιούχοι, καθώς εκκρεμεί η έκδοση της δικαστικής απόφασης για τα αναδρομικά σε επικουρικές συντάξεις και Δώρα (από τις περικοπές στη μνημονιακή περίοδο). Ειδικότερα, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, έχει ήδη δικαστεί η προσφυγή Οργανώσεων Συνταξιούχων και εκκρεμεί η σχετική απόφαση.

Πάντως, σε περίπτωση θετικής έκβασης η καταβολή των χρημάτων, αναμένεται να πάει για το 2022, καθώς πρόκειται για ένα ποσό που προσεγγίζει τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι πριν από έναν χρόνο, έπειτα από θετική δικαστική απόφαση, είχαν καταβληθεί τα αναδρομικά στις κύριες συντάξεις.

  • Τι προβλέπεται για τα όρια ηλικίας;

Από τη νέα χρόνια κλείνουν οι πόρτες πρόωρης εξόδου και πλήρης σύνταξη θα καταβάλλεται στα 67 ή εναλλακτικά στα 62 με 40 έτη ασφάλισης.

Η ρύθμιση είναι ενιαία για όλα τα Ταμεία.

Πάντως, εκτός κινδύνου είναι όσοι ασφαλισμένοι πρόλαβαν να θεμελιώσουν ήδη ή θα θεμελιώσουν μέχρι το τέλος του έτους συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι δεν απειλούνται από την αύξηση των ορίων ηλικίας και μπορούν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας, χωρίς να κινδυνεύουν από τυχόν ανατροπές.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα