ΕπικαιρότηταΠολιτική

Ο Μητσοτάκης συνάντησε τον Γάλλο υπουργό Άμυνας – Συζήτησαν για τη ναυπήγηση της Belharra

Photo by Kyriakos Mitsotakis on Twitter

Συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας, Σεμπαστιάν Λεκορνύ, επ’ ευκαιρία της επίσκεψής του στην Αθήνα και της συνάντησής του με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι συζητήθηκαν η ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία και η πορεία ναυπήγησης της πρώτης φρεγάτας Belharra, η οποία ξεκίνησε να συναρμολογείται για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τον περασμένο Οκτώβρη.

Οι υπογραφές των συμβάσεων για την προμήθεια των φρεγατών Belharra και των μαχητικών αεροσκαφών Rafale, αποτελούν ορόσημο στην διμερή αμυντική συνεργασία και ευρύτερα στις σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας.

Σύμφωνα με την αμυντική συμφωνία, η οποία υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, μετά και την αγορά των γαλλικών μαχητικών Rafale, «τα Μέρη παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Οι φρεγάτες Belharra απέκτησαν τα ιστορικά ελληνικά ονόματα «Κίμων», «Νέαρχος» και «Φορμίων»

Οι τρεις νέες ελληνικές φρεγάτες FDI HN Belharra του Πολεμικού Ναυτικού απέκτησαν και επίσημα ονόματα έπειτα από συνεδρίαση της ολομέλειας του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου.

Όπως ανακοινώθηκε, η πρώτη από τις φρεγάτες Belharra, που κατασκευάζονται στο ναυπηγείο της Naval Group, στο Λοριάν της Γαλλίας, θα ονομαστεί «Κίμων», η δεύτερη «Νέαρχος» και η τρίτη «Φορμίων».

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πρώτες φρεγάτες θα παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό το 2025 ενώ η τρίτη το 2026.

Εικόνες από την πρώτη Belharra

Η Naval Group έδωσε τον περασμένο Νοέμβριο στη δημοσιότητα εικόνες της φρεγάτας FDI Belharra «Ναύαρχος Ρονάρ», η οποία θα παραχωρηθεί στο γαλλικό Ναυτικό.

Στις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν, διακρίνεται η φρεγάτα να βγαίνει από το κατασκευαστικό κέντρο του ναυπηγείου στη Λοριάν, ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση της Naval Group, το πλοίο φέρει ολοκληρωμένο τον ιστό με το πανίσχυρο ραντάρ Sea Fire 500, το οποίο μπορεί, βάσει προδιαγραφών, να εγκλωβίζει πολλαπλούς στόχους σε απόσταση μεγαλύτερη των 160 χιλιομέτρων.

https://twitter.com/navalgroup/status/1590725134394032136

Αξίζει να σημειωθεί πως η επόμενη φρεγάτα που θα βγει από το ίδιο ναυπηγείο σε περίπου ένα έτος, θα παραχωρηθεί στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό με την ονομασία «Κίμων» προς τα τέλη του 2024.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα