FeaturedΕπικαιρότηταΚόσμος

Ο Μακρόν αποδέκτης αποδοκιμασιών απ’ άκρη σ’ άκρη στη Γαλλία – «Δεν πρόκειται να παραιτηθώ»

Περιδιαβαίνει τη Γαλλία ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου όπως λένε στο Ελιζέ να «κατευνάσει» τον θυμό των πολιτών που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις με αφορμή το συνταξιοδοτικό που αυξάνει το όριο ηλικίας στα 64 έτη.

Την Πέμπτη ο Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκε στο διαμέρισμα Ερό, στα νότια της χώρας, σε μια συζήτηση με θέμα την εκπαίδευση. Όπως όμως και την Τετάρτη έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες, αλλά όχι με κατσαρόλες, που απαγορεύονται με νομαρχιακή διάταξη. Οι κατσαρόλες ως δείγμα αποδοκιμασίας έγινα το σήμα κατατεθέν τις τελευταίες ημέρες στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό.

Ερωτηθείς αν είναι διατεθειμένος να συνομιλήσει με τους διαδηλωτές που ήρθαν μαζικά για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις πολιτικές του προέδρου, ο Εμανουέλ Μακρόν εξήγησε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει μαζί τους, αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις: «Αν οι άνθρωποι είναι έτοιμοι απλώς να κάνουν θόρυβο ή να πετάξουν πράγματα, αυτό δεν έχει μεγάλη αξία», είπε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν φανερά εκνευρισμένος προσπάθησε άλλωστε να αστειευτεί με τον τρόπο αντίδρασης λέγοντας: «Τα αυγά και οι κατσαρόλες χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα στο σπίτι μου». Άλλωστε ο Γάλλος πρόεδρος έτυχε «θερμής» υποδοχής και στην Ολλανδία, όπου ακτιβιστές άνοιξαν πανό που τον αποκαλούσε «πρόεδρο της βίας και της υποκρισίας».

Έντονη αντίδραση Μακρόν σε σύνθημα διαδηλωτή

Στην ίδια του περιοδεία, ο Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκε αντιμέτωπος με μια γυναίκα, η οποία του φώναξε «Μακρόν παραιτήσου», οδηγώντας τον Γάλλο πρόεδρο σε μια μάλλον ανάρμοστη αντίδραση, στις οποίες δυστυχώς έχει συνηθίσει τον γαλλικό λαό – έχει δηλώσει σε συνταξιούχους πως είναι τυχεροί που παίρνουν συντάξεις, γιατί οι προηγούμενη γενιά πέθανε νωρίς.

«Δεν πρόκειται να παραιτηθώ, σας διαβεβαιώνω, δεν πρόκειται να συμβεί. Θα πρέπει να περιμένει μέχρι το 2027», απάντησε ο Εμανουέλ Μακρόν φανερά εκνευρισμένος.

Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις

Την ίδια στιγμή, τα συνδικάτα των σιδηροδρομικών βρίσκονται στους δρόμους για μια «ημέρα οργής», όπως την αποκαλούν οι εργαζόμενοι που οργανώθηκε με πρωτοβουλία των συνδικάτων της χώρας προκειμένου να συνεχίσουν να διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν τις σημερινές κινητοποιήσεις ως ένα «στάδιο προετοιμασίας» πριν από τις διαδηλώσεις μεγάλης κλίμακας την 1η Μαΐου.

Αποδέκτες αποδοκιμασιών όλοι οι υπουργοί

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν είναι ο μόνος που βλέπει τα ταξίδια του να διαταράσσονται από τους αντιπάλους του: δώδεκα ακτιβιστές της CGT (συνδικάτου) γιούχαραν το πρωί της Πέμπτης τον υπουργό Βιομηχανίας Ρολάν Λεσκίρ.

Η υπουργός Αθλητισμού από την πλευρά της, προσπάθησε να αποφύγει τους διαδηλωτές για το ίδιο ταξίδι που ήταν αφιερωμένο στην ένταξη στον αθλητισμό. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής έγινε δεκτός από δεκάδες άτομα με κατσαρόλες και από μια μακρά διακοπή ρεύματος σε μια μπρασερί όπου επρόκειτο να δώσει ένα συνέδριο το βράδυ της Τετάρτης.

Και άλλα μέλη της κυβέρνησης έχουν αναβάλει πρόσφατα ταξίδια, αν και δεν επικαλούνται πάντα ως λόγο την ασφάλεια και το συνταξιοδοτικό κίνημα.

Την Πέμπτη στη Ντιζόν, ακυρώθηκε ένα συνέδριο στο οποίο επρόκειτο να συμμετάσχει υπουργός της κυβέρνησης Μακρόν. Μια απόφαση που ελήφθη «μετά από σοβαρές και αποδεδειγμένες απειλές από συνδικάτα», επιβεβαίωσε στην ιστοσελίδα BFM ο βουλευτής της Αναγέννησης (κόμματος Μακρόν) Ντιντιέ Μαρτάν, ο οποίος είχε αναλάβει να διοργανώσει την εκδήλωση.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Featured