ΕπικαιρότηταΚόσμος

Ο Μαδούρο απορρίπτει τις πρόωρες εκλογές

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, απέρριψε το τελεσίγραφο που έχει λάβει από την Ευρωπαϊκή Ενωση και μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες που του ζητούν να προκηρύξει άμεσα εκλογές, όμως εμφανίστηκε διατεθειμένος να συνομιλήσει με τη διεθνή κοινότητα.

Ο κ. Μαδούρο κατηγόρησε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γουαϊδό ότι παραβίασε την νομοθεσία της Βενεζουέλας όταν αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος και αναγνωρίστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάνοντας λόγο για απόπειρα πραξικοπήματος.

Υποστήριξε  ότι οι Ευρωπαίοι δεν σέβονται την ιστορία και την ανεξαρτησία της Βενεζουέλας, προσθέτοντας μάλιστα ότι οι «υπερόπτες» ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου δεν αντανακλούν τις απόψεις των λαών τους.

«Δεν θα έπρεπε να μας δώσουν τελεσίγραφο, ουδείς μπορεί να μας δώσει τελεσίγραφο», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό δίκτυο CNN Turk.

Η Τουρκία είναι μία από τις χώρες που έχουν εκφράσει την αμέριστη στήριξή τους στο καθεστώς Μαδούρο.

Παρά την άρνησή του να αποχωρήσει από την εξουσία, ο κ. Μαδούρο σημείωσε ότι είναι ανοιχτός στον διάλογο, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, αν και ξεκαθάρισε ότι είναι «απίθανο».

To Σάββατο, η Ευρωπαϊκή Ενωση έδωσε περιθώριο λίγων ημερών στο Καράκας να προκηρύξει πρόωρες εκλογές προειδοποιώντας πως διαφορετικά θα αποσύρει την αναγνώρισή της στην κυβέρνηση Μαδούρο.

Είχαν προηγηθεί ξεχωριστά τελεσίγραφα από την Γερμανία, την Γαλλία, την Βρετανία και την Ισπανία πως δίνουν περιθώριο συγκεκριμένα οκτώ ημερών στον Μαδούρο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα αναγνωρίσουν τον Γουαϊδό ως προσωρινό αρχηγό του κράτους.

Η Ουάσινγκτον ζήτησε το Σάββατο από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου να επιλέξουν ποια πλευρά στηρίζουν στην Βενεζουέλα και να διακόψουν τις οικονομικές συναλλαγές τους με την κυβέρνηση Μαδούρο. Σημειώνεται πως ο Μαδούρο ανέστειλε την εντολή που είχε δώσει για απέλαση του προσωπικού της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στο Καράκας, αφότου έγινε σαφές ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν θα συμμορφωθεί.

Εν τω μεταξύ, ο στρατιωτικός ακόλουθος της Βενεζουέλας στην Ουάσιγκτον αυτομόλησε στις ΗΠΑ.

Ο ίδιοςδήλωσε ότι στηρίζει την αντιπολίτευση, κίνηση που χαιρέτισαν οι αμερικανικές Αρχές.

 

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα