ΕπικαιρότηταΚόσμος

Βενεζουέλα: Ο Γκουαϊδό κατηγορεί τον Μαδούρο ότι “παγώνει ύποπτους λογαριασμούς” στην Ελβετία

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Χουάν Γκουαϊδό, δήλωσε ότι μίλησε σήμερα με τον πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, προκειμένου να ξεκαθαριστεί το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με την κατηγορία της παράνομης χρηματοδότησης της Λατινοαμερικανικής χώρας, κυρίως από το εξωτερικό.

Ωστόσο, η διοικητική έρευνα που ξεκίνησε προ ημερών στη Βενεζουέλα σε βάρος του Χουάν Γκουαϊδό, φέρεται να έδειξε ότι «δέχθηκε χρήματα προερχόμενα από διεθνείς και εθνικούς οργανισμός, χωρίς καμία αιτιολογία», όπως είπε ο επικεφαλής του Γραφείου του Οικονομικού Ελεγκτή Ελβις Αμορόσο, που ανέλαβε την έρευνα και θεωρείται πιστός σύμμαχος του Νικολάς Μαδούρο.

Στη Βενεζουέλα, το Γραφείο του Οικονομικού Ελεγκτή έχει τη δυνατότητα να επιβάλει πρόστιμα στους δημοσίους υπαλλήλους ή να κρίνει ακατάλληλους να αναλάβουν δημόσιο αξίωμα.

Ο κ. Γκουαϊδό, ο οποίος έχει αναγνωριστεί ως μεταβατικός πρόεδρος της χώρας και στηρίζεται από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, έχει επικαλεστεί μια συνταγματική διάταξη προκειμένου να διεκδικήσει την προεδρία πριν από λίγες εβδομάδες, ισχυριζόμενος ότι η επανεκλογή του Νικολάου Μαδούρο πέρυσι, ήταν προϊόν πολιτικής απάτης.

Από τότε, προσπαθεί να ελέγξει τα περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας στο εξωτερικό, κατηγορώντας την κυβέρνηση της Βενεζουέλας και πεοσωπικά τον Νικολάς Μαδούρο, ότι προσπαθήσει να “παγώσει” τις έρευνες σχετικά με λογαριασμούς τραπεζών που διατηρεί, μετά την αποκάλυψη “ασυνήθιστων κινήσεων”…

“Μιλάμε με τον πρόεδρο της Ελβετίας”, δήλωσε ο Γκουαϊδό σε συνέντευξή του στο μεξικανικό δίκτυο Televisa.

Οπως ανέφερε, είχε συνομιλία το πρωί της Τετάρτης,  αλλά δεν ανέφερε ονομαστικά τον πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Ουέλι Μάουρερ.

Ο Γκουαϊδό είπε επίσης πως η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατείχε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία και ότι εντοπίστηκαν παράτυπες προσπάθειες για τη μετεγκατάσταση μέρους αυτών των λογαριασμών σε “άλλο χώρο”, χωρίς ωστόσο περαιτέρω λεπτομέρειες.

 

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα