Υπουργείο Εσωτερικών

Ο «ΦιλόΔημος» συμβάλλει στην ανάπτυξη των ΟΤΑ

Δύο νέες Προσκλήσεις του προγράμματος «ΦιλόΔημος» για τη χρηματοδότηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανακοίνωσαν ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης.

Η ανακοίνωση έγινε σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Υπουργείο Εσωτερικών, παρουσία της υφυπουργού Εσωτερικών Μαρίνας Χρυσοβελώνη και του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Κώστα Πουλάκη.

Η πρώτη Πρόσκληση αφορά σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ και απευθύνεται τόσο στους Δήμους όσο και στις Περιφέρειες.

Στόχος της Πρόσκλησης είναι η αποτελεσματική προστασία των τοπικών κοινωνιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ιδίως στις περιοχές υψηλού κινδύνου πλημμύρας, με παρεμβάσεις προληπτικού, κυρίως χαρακτήρα.

Η δεύτερη Πρόσκληση έχει προϋπολογισμό 320 εκατομμύρια ευρώ και αφορά έργα για την επανάχρηση δημοτικών κτιρίων, την κατασκευή-ανέγερση νέων δημοτικών κτιρίων και σχολικών κτιρίων.

Συγκεκριμένα:

• 150 εκατομμύρια ευρώ για την επανάχρηση δημοτικών κτιρίων, αρχιτεκτονικής αξίας και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

• 50 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή-ανέγερση νέων δημαρχιακών κτιρίων ή και επέκταση υφιστάμενων.

• 120 εκατομμύρια ευρώ για την ανέγερση ή επέκταση σχολικών κτιρίων προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

alt

Με την Πρόσκληση αυτή δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να αξιοποιήσουν το κτηριακό απόθεμά τους για πολιτιστικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς και να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες σε δημοτικά και σχολικά κτήρια.

Ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε τη μεγάλη επιτυχία του προγράμματος «ΦιλόΔημος» το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,7 δις ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Μέσα σε λίγους μήνες εντάχθηκαν στον «ΦιλόΔημο» έργα π/υ 243 εκατ. ευρώ στον τομέα της αποχέτευσης σε όλη την Ελλάδα, 240 εκατ. ευρώ στην ύδρευση, 23 εκατ. στην αγροτική οδοποιία, 70 εκατ. για την κατασκευή παιδικών χαρών, 60 εκατ. για την προμήθεια μηχανημάτων έργου.

Από 15 Ιουνίου έως σήμερα, εντάσσονται δύο έργα ημερησίως ύψους και έως 5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για πρόσθετη χρηματοδότηση η οποία δεν επιβαρύνει τους ΟΤΑ καθώς καλύπτεται πλήρως από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Όπως και οι προηγούμενες, έτσι και οι δύο νέες προσκλήσεις του ΦιλόΔημου, σημείωσε ο κ. Χαρίτσης, προέκυψαν μετά από εκτενή διάλογο και συνεργασία με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης και έρχονται να καλύψουν πραγματικές ανάγκες, όπως αυτές προσδιορίζονται από τους ίδιους τους Δήμους και τις Περιφέρειες.

alt

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, οι δύο υπουργοί δήλωσαν:

Αλέξης Χαρίτσης

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης και των πολιτικών λιτότητας. Για αυτή την κυβέρνηση ωστόσο, η ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης αποτελεί κεντρική προτεραιότητα και αυτό κάνουμε πράξη με έργα και όχι λόγια.

Η χρηματοδότηση των ΟΤΑ αυξάνεται μετά από πολλά χρόνια περικοπών, ενώ με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που δημιουργήσαμε, ειδικά για την Αυτοδιοίκηση, όπως ο ΦιλόΔημος, υλοποιούνται στις τοπικές κοινωνίες βασικές υποδομές στην ύδρευση, την οδοποιία, την αντιπλυμμηρική θωράκιση και αλλού που χρονίζουν εδώ και δεκαετίες. Την ίδια στιγμή, με στοχευμένες προσλήψεις μέσα από τον ΑΣΕΠ, καλύπτουμε τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό που σωρεύτηκαν τα χρόνια της κρίσης.

Απέναντι στην παγιοποίηση της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και της ιδιωτικοποίησης κρίσιμων υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση, υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που δίνει τα μέσα και τους πόρους στους ΟΤΑ ώστε να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους πολίτες και να συμβάλλουν αποφασιστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση που έχει ανάγκη η χώρα».

Στάθης Γιαννακίδης

«Οι Προσκλήσεις που ανακοινώνουμε αποτελούν μέρος μιας συνολικότερης στρατηγικής για τη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει στους πολίτες και την ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων των τοπικών κοινωνιών.

Η παραγωγική ανασυγκρότηση αλλά και η δίκαιη όσο και βιώσιμη ανάπτυξη περνάνε μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και εμείς από την πλευρά μας ενεργοποιούμε όλα τα δυνατά εργαλεία για να ανταποκριθεί στο θεσμικό της ρόλο».

 

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Υπουργείο Εσωτερικών