ΕπικαιρότηταΚόσμος

Ο ευρωβουλευτής Μαρκ Άνχελ διάδοχος της Καϊλή στην αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Έφτασε η ώρα της αντικατάστασης της Εύας Καϊλή στην αντιπροεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, τον οποίο εξέλεξε τον Μαρκ Άνχελ.

Ο ευρωβουλευτής Μαρκ Άνχελ (S&D, Λουξεμβούργο) εξελέγη στη θέση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με 307 ψήφους. Αξίζει να σημειωθεί πως η κυρία Καϊλή παραμένει ευρωβουλευτής και δεν έχει παραδώσει την έδρα, παρά την απαίτηση γι’ αυτό από το κόμμα της στην Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ.

Η Εύα Καϊλή έχει απομακρυνθεί από τη θέση της ως πέμπτη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 13 Δεκεμβρίου, μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης από τα βελγικά δικαστήρια ως ύποπτη για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Στη Μέτσολα τα αιτήματα άρσης ασυλίας για Καϊλή και Σπυράκη

Νωρίτερα, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ανακοίνωσε ότι έλαβε τα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη.

Το αίτημα για την άρση της ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη παραπέμπεται στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων, όπως είπε η πρόεδρος του ΕΚ. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, στα τέλη Δεκεμβρίου, ζήτησε την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη, λόγω εικαζόμενης απάτης σε βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Η απάτη αυτή συνδέεται με τη διαχείριση της βουλευτικής τους αποζημίωσης και την αμοιβή των διαπιστευμένων βοηθών τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση διαφθοράς από το Κατάρ. Εξάλλου, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανακοίνωσε το αίτημα υπεράσπισης της βουλευτικής ασυλίας από τον Γιώργο Κύρτσο, στο πλαίσιο της καταγγελίας που έχει κάνει κατά των ελληνικών Αρχών για τις τηλεφωνικές υποκλοπές.

Το αίτημα αυτό παραπέμπεται στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων.

Qatar Gate: «Έσπασε» ο Παντσέρι

Υπενθυμίζουμε πως την ίδια ώρα μνημόνιο μεταμέλειας και συνεργασίας για να πέσει όσο γίνεται «στα μαλακά» υπέγραψε ο φερόμενος ως εγκέφαλος του Qatar Gate, Αντόνιο Παντσέρι σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Την είδηση μεταφέρει η ΕΡΤ, που παραθέτει επίσης και την ανακοίνωση της εισαγγελίας των Βρυξελλών, στην οποία σημειώνεται πως ο Παντσέρι δεσμεύεται να αποκαλύψει τον τρόπο λειτουργίας των εμπλεκομένων στο Qatar Gate, αλλά και να εκθέσει την δική του εμπλοκή στην υπόθεση.

Ειδικότερα, η εισαγγελία αναφέρει: «Σε υπόθεση που άνοιξε η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία για ύποπτη απάτη εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ανατέθηκε σε ανακριτή των Βρυξελλών, υπήρξε σήμερα σημαντική εξέλιξη. Ένα από τα σημαντικά βασικά πρόσωπα της υπόθεσης, ο Πιερ Παντσέρι, επικουρούμενος από τους δικηγόρους του, υπέγραψε μνημόνιο με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα βάσει των άρθρων 216/1 έως 216/8 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Τα άρθρα αυτά αφορούν σε υπόπτους που μετανόησαν για μία υπόθεση».

Αυτό αναφέρεται σε μια δέσμευση με την οποία ένας μετανοημένος προχωρά σε ουσιαστικές, αποκαλυπτικές, αληθείς και πλήρεις δηλώσεις σχετικά με την εμπλοκή τρίτων και, εάν ισχύουν, τη δική του/της εμπλοκή σχετικά με ποινικά αδικήματα εντός του συγκεκριμένης υπόθεσης.

Νωρίτερα η Oμοσπονδιακή Εισαγγελία Βρυξελλών ανακοίνωσε ότι ο φερόμενος ως εγκέφαλος της υπόθεσης για το σκάνδαλο διαφθοράς από το Κατάρ και το Μαρόκο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απέσυρε την έφεση που είχε ασκήσει κατά του κατηγορητηρίου.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα