ΕπικαιρότηταΚόσμος

Ο Ερντογάν υπόσχεται τη δημιουργία τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους έως το 2023

Οριστικά έκλεισε για την Τουρκία το κεφάλαιο της προμήθειας υπερσύγχρονων αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 και ως αντιστάθμισμα τώρα ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπόσχεται πως η χώρα του θα δημιουργήσει νέο, δικό της μαχητικό έως το 2023.

«Το 2023 το εθνικό μαχητικό αεροσκάφος μας θα το βγάλουμε από το υπόστεγο και θα το δείξουμε στον κόσμο. Δεν θα καθυστερήσουμε ιδιαίτερα την πρώτη του πτήση και αυτό το βήμα μας προχωράει γρήγορα, Η πρώτη πτήση του σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί το 2025», τονίζει χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, κάτι ωστόσο που δείχνει σύμφωνα με αναλυτές τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει.

Κι αυτό γιατί η Τουρκία φαίνεται πλέον ξεκάθαρα πως αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με το εμπάργκο όπλων που της έχει επιβληθεί από μεγάλες χώρες. Όπως λέει ο κ. Ερντογάν, «ζητήσαμε μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν τα έδωσαν. Κι εμείς κατασκευάσαμε τα δικά μας όπως το Αnka, το Bayraktar, το Αkinci και το Aksungur. Ζητήσαμε αντιαεροπορικά συστήματα δεν μας τα έδωσαν. Κι εμείς πρώτα αγοράσαμε από άλλη χώρα και για την ώρα κατασκευάσαμε τα συστήματα Hisar, σύντομα θα έχουμε το Siper και αργότερα θα κάνουμε και πιο εξελιγμένο σύστημα».

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα