ΕπικαιρότηταΚόσμος

Ο Ερντογάν σφιχταγγαλιάζει τον Πούτιν: Συμφωνία με Gazprom για δημιουργία τουρκικού κόμβου

Ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και συζήτησαν τις προοπτικές για τον τουρκικό κόμβο φυσικού αερίου καθώς και τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία, ανακοίνωσε  η Gazprom.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε τον Οκτώβριο η Τουρκία να γίνει βάση για προμήθειες φυσικού αερίου, αφού οι αγωγοί Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα υπέστησαν ζημιές τον Σεπτέμβριο από εκρήξεις. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι συμφωνεί με την ιδέα.

Ερντογάν: Συμφωνήσαμε με τον Πούτιν για την ενέργεια – Η Τουρκία θα προσφέρει το φυσικό αέριο που αποζητάει η Ευρώπη

Να θυμίσουμε ότι προσφάτως μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε την πρόθεση της Τουρκίας να εφοδιάσει την Ευρώπη με φυσικό αέριο.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια απελπισμένη αναζήτηση φυσικού αερίου. Ευτυχώς η Τουρκία δεν έχει τέτοιο πρόβλημα. Η Τουρκία θα προσφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη» δήλωσε ο Ερντογάν, όπως αναφέρει το cnn turk.

Μάλιστα, σύμφωνα με την hurriyet, ο Ερντογάν ανέφερε πως συμφώνησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ώστε η Τουρκία να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο»

Ο Ερντογάν «παίζει το παιχνίδι» του Πούτιν

Η Τουρκία και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παίζουν το παιχνίδι του Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς με επίκεντρο το λιμάνι της Μερσίνας η Τουρκία έχει καταστεί η βασική πύλη εισαγωγών και εξαγωγών προϊόντων από και προς τη Ρωσία. Αυτό υποστήριζε πριν λίγες μέρες σε σημερινό εκτενές της δημοσίευμα η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Η εφημερίδα ενδεικτικά επισημαίνει πως σύμφωνα με μελέτη της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας, ενώ μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου του 2022 οι εξαγωγές της ΕΕ και των ΗΠΑ προς την Τουρκία μειώθηκαν κατά 45% και 87% αντιστοίχως, σε ό,τι αφορά την Τουρκία οι εξαγωγές της προς τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 42%. Σημειώνεται επίσης πως κατά το πρώτο επτάμηνο του 2022 οι εξαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία προς την Τουρκία διπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία θα μπορούσε να ανακατευθύνει στη Μαύρη Θάλασσα τις προμήθειες που προορίζονταν για τον αγωγό Nord Stream προκειμένου να δημιουργήσει στην Τουρκία έναν μεγάλο ενεργειακό κόμβο αερίου για την Ευρώπη, ή ακόμη να χρησιμοποιήσει το μοναδικό άθικτο τμήμα του Nord Stream 2 για να εφοδιάσει την ΕΕ.

Έρευνα διεξάγεται για τις εκρήξεις τον περασμένο μήνα που προκάλεσαν ρήγματα στους ρωσικής κατασκευής αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2 στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας. Ο Πούτιν είπε πως είναι δυνατό να επιδιορθωθούν οι αγωγοί, αλλά πως η Ρωσία και η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσουν τη μοίρα τους.

Τρεις γραμμές των αγωγών Nord Stream έχουν υποστεί ζημιές. Μόνο μία γραμμή του Nord Stream 2, που έχει ετήσια δυναμικότητα 27,5 δις κυβικών μέτρων, παραμένει λειτουργική. Η Ρωσία, είπε ο Πούτιν, θα μπορούσε να ανοίξει τις στρόφιγγες αερίου σε αυτή τη γραμμή, αν η Ευρώπη το θελήσει.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα