ΕπικαιρότηταΚόσμος

Ο Ερντογάν καρατόμησε “εν μια νυκτί” τον υπουργό Οικονομικών

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε χθες Τετάρτη το βράδυ νέο υπουργό Οικονομικών, με φόντο τις αναταράξεις που περνάει εδώ και μερικές εβδομάδες η τουρκική οικονομία, την νέα κατάρρευση του νομίσματός της και την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού.

Με προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα που δημοσιοποιήθηκε τα μεσάνυχτα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομικών Λουτφί Έλβαν με τον υφυπουργό του Νουρεντίν Νεμπάτι.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, ο Τούρκος πρωθυπουργός αποδέχθηκε την παραίτηση που του υπέβαλε ο Λουτφί Ελβάν και διόρισε στη θέση του τον υφυπουργό του, Νουρεντίν Νεμπάτι. Ωστόσο, πληροφορίες από τα τουρκικά μέσα θέλουν τον Ελβάν να εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, καθώς διαφωνούσε με την ακολουθούμενη από τον Ερντογάν πολιτική.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2020, ο Ελβαν διαδέχθηκε μετά την παραίτησή του, τον γαμπρό του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο διορισμός του οποίου είχε γίνει δεκτός με ικανοποίηση από τις οργανώσεις των εργοδοτών και αναλυτές, ωστόσο η θητεία του σημαδεύτηκε από σημαντικές κρίσεις.

Χθες Δευτέρα, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας επενέβη για να ανακόψει την ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας, που έχασε το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου μέσα σε διάστημα ενός μηνός.

Οπως επιθυμούσε ο πρόεδρος, ο θεσμός -επισήμως ανεξάρτητος- μείωσε τον Νοέμβριο το κατευθυντήριο επιτόκιό του (από το 16 στο 15%) για τρίτη φορά μέσα σε δυο μήνες, την ώρα που ο πληθωρισμός αγγίζει το 20% σε ετήσιο ρυθμό, βρίσκεται σε επίπεδο τετραπλάσιο από τον στόχο της κυβέρνησης.

Αντίθετα με την κλασική οικονομική θεωρία, ο πρόεδρος Ερντογάν λέει πως τα υψηλά επιτόκια οδηγούν σε αυξήσεις τιμών, ενώ διαβεβαιώνει ότι με την μείωσή τους υποστηρίζονται η παραγωγή και οι εξαγωγές.

Από το 2019, ο κ. Ερντογάν έχει παύσει από τα καθήκοντά τους  τρεις διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι εναντιώνονταν στην επιθυμία του να δει τα επιτόκια να μειώνονται.

Είναι αξιοσημείωτο, ότι μέσα στο 2021, η τουρκική λίρα έχει απωλέσει το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα