ΔήμοιΔήμος Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων ανοίγει 372 τάφους για θύματα από την πανδημία στο Γ’ Νεκροταφείο

Μια απόφαση που δείχνει με τον πιο μακάβριο τρόπο τη σοβαρότητα της κατάστασης, καλείται να λάβει την ερχόμενη Δευτέρα ο Δήμος Αθηναίων, ανοίγοντας 372 νέους τάφους στο Γ’ Νεκροταφείο στο πλαίσιο της «αντιμετώπισης δυσμενών συνεπειών λόγω πανδημίας κοροναϊού».

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας θα συνεδριάσει μεθαύριο Δευτέρα Μαρτίου δια περιφοράς, δηλαδή οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν ήδη λάβει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης μαζί με τα εισηγητικά και θα πρέπει το μεσημέρι της Δευτέρας να δηλώσουν απλώς εάν ψηφίζουν υπέρ, κατά ή λευκόαποχή, χωρίς να συγκεντρωθούν στην αίθουσα του Δημαρχείου.

Ενα από τα θέματα που τίθενται αφορά στην «τροποποίηση του ταφολογίου του Γ’ Κοιμητηρίου Αθηνών» και στη δημιουργία 372 νέων τάφων προσθέτοντας χωρίς περιστροφές ότι αυτό σχετίζεται με την πανδημία: «Υπήρξαν ήδη οι πρώτες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και γίνεται εύκολα κατανοητή η ανάγκη προετοιμασίας του Δήμου Αθηναίων και δη των Κοιμητηρίων αυτού, για την ομαλή λειτουργία και εξυπηρέτηση των συνανθρώπων μας», αναφέρεται σχετικά.

Η έλλειψη χώρου στα τρία κοιμητήρια της Αθήνας, είναι γνωστή και δεδομένη εδώ και χρόνια.

Οπως αναφέρεται στο εισηγητικό, στο Α’ Νεκροταφείο υπάρχει μεν διαθεσιμότητα περίπου 300 τάφων, αλλά εκεί οι τιμές για την χρήση τους είναι αρκετά υψηλές, τουλάχιστον με τα δεδομένα προ κοροναϊού.

Στο Β’ Κοιμητήριο (Ανω Πατήσια) η διαθεσιμότητα τάφων είναι ελάχιστη και ουσιαστικά εξαρτάται από το εάν και πότε γίνονται εκταφές.

Ετσι, για τη δημιουργία νέων τάφων απομένει ένας τελευταίος αδιάθετος χώρος στο Γ’ Νεκροταφείο.

Οπως αναφέρεται, υπάρχει ένα τελευταίο ελεύθερο κομμάτι γης δίπλα στο «Στρατιωτικό Τμήμα».

Ο χώρος αυτός έχει οριοθετηθεί από το 2017, αλλά εκκρεμεί η οργάνωσή του προκειμένου να ενταχθεί επίσημα στο ταφολόγιο για να διατεθούν οι τάφοι όποτε απαιτηθεί αυτό.

Ουσιαστικά είναι δύο κομμάτια γης, όπου χωροθετούνται στο ένα 325 τάφοι τριετούς χρήσης και στο άλλο 47 νέοι, οπότε συνολικά προκύπτουν 372 τάφοι.

Close