FeaturedΕπικαιρότηταΚόσμος

O χειμώνας μάλλον θα καθυστερήσει στην Ευρώπη – Ανακούφιση για τα μειωμένα έξοδα ενέργειας

Η Ευρώπη αναμένει έναν ήπιο Νοέμβριο με πολλές κυβερνήσεις να μην κρύβουν την ικανοποίηση και την ανακούφισή τους.

Και αυτό, διότι δεν αντιμετωπίζουν τόσο μεγάλη πίεση για την αποθήκευση φυσικού αερίου, αφού η ενεργειακή κρίση περιορίζει τις προμήθειες εν όψει του χειμώνα.

Οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις των Maxar Technologies και Marex δεν δείχνουν σημαντική πτώση της θερμοκρασίας μέσα τον μήνα, μια ανάσα για τα νοικοκυριά που ανησυχούν για το κόστος της θέρμανσης.

«Oσον αφορά στη ζήτηση ενέργειας, το ζεστό ξεκίνημα του Νοεμβρίου θα ήταν ένα ευπρόσδεκτο σημάδι δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης της παγκόσμιας ενέργειας», δήλωσε στο Bloomberg ο Matthew Dross, μετεωρολόγος στην εταιρεία Maxar.

«Παρόλα αυτά, περιστασιακό κρύο δεν μπορεί να αποκλειστεί για τον Νοέμβριο».

 Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί σημαντικά από τον περασμένο Αύγουστο, αλλά εξακολουθούν να είναι περίπου 80% πάνω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους.

Η άνοδος της τιμής στις αγορές έχουν αυξήσει το κόστος για τους καταναλωτές και τη βιομηχανία, με πολλούς να προετοιμάζονται για πολύ φουσκωμένους χειμερινούς λογαριασμούς.

«Πάνω από τις κανονικές» θερμοκρασίες αναμένονται στις αρχές Νοεμβρίου, ενώ ο ήπιος καιρός θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του μήνα, σύμφωνα με τη Maxar. Άλλοι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για πιθανή επιστροφή στις μέσες θερμοκρασίες το δεύτερο μισό του Νοεμβρίου.

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου μειώθηκαν την Τρίτη λόγω της καθυστέρησης της περιόδου θέρμανσης, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς να πέφτουν έως και 5,5%.

Το φθινόπωρο στην Ευρώπη ήταν ήδη ασυνήθιστα ζεστό, με τον Οκτώβριο να καταγράφει τον χαμηλότερο αριθμό «ημέρων με βαθμό θέρμανσης» από το 2000.  Αυτό βοήθησε να παραμείνει το φυσικό αέριο στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης, οι οποίες είναι πλέον γεμάτες κατά περίπου 95% σε ολόκληρη την ήπειρο, με τις εγκαταστάσεις της Γερμανίας πάνω από τον στόχο στο σχεδόν 99%.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι ο ζεστός καιρός στη χώρα πρόκειται να συνεχιστεί, ενώ η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Γαλλίας βλέπει επίσης τις υψηλότερες από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες να επιμένουν.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, “οι πιθανότητες για έναν πιο κρύο από το κανονικό χειμώνα στην πραγματικότητα αυξάνονται, αν και το πιο πιθανό σενάριο παραμένει ένας σχετικά ήπιος χειμώνας μέχρι τον Ιανουάριο”, δήλωσε το βρετανικό Met Office.

Πλωτή αποθήκευση

Η χαμηλότερη από την αναμενόμενη ζήτηση φυσικού αερίου και οι μειούμενες τιμές )σε συνδυασμό με την περιορισμένη χωρητικότητα για την υποδοχή εισερχόμενων φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου) έχουν ήδη προκαλέσει μεγαλύτερη χρήση της πλωτής αποθήκευσης.

Οι προμηθευτές παγκοσμίως διατηρούν τις αποστολές LNG σε πλοία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (με όγκους ρεκόρ να βρίσκονται στη θάλασσα τον Οκτώβριο) εν αναμονή υψηλότερων τιμών αργότερα μέσα στη σεζόν.

«Οι μεταφορείς LNG με εκτιμώμενη αξία περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην ουρά για να ξεφορτώσουν το φορτίο τους», δήλωσε ο Alexandre Fierro, μετεωρολόγος και αναλυτής έρευνας στη Marex στο Λονδίνο.

Ενας ζεστός Νοέμβριος θα απείχε πολύ από το να λύσει τα ενεργειακά προβλήματα της Ευρώπης, αλλά μια καθυστερημένη έναρξη της περιόδου θέρμανσης θα έδινε τουλάχιστον στις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών λίγη ανάσα.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Featured