ΕπικαιρότηταΚόσμος

Ο Χάρτβινγκ Λέγκερ μεταβατικός καγκελάριος της Αυστρίας

Ο πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, επισφράγισε την ανατροπή της κυβέρνησης του Σεμπάστιαν Κουρτς, μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής που είχαν καταθέσει οι Σοσιαλδημοκράτες.

Ο Βαν ντερ Μπέλεν όρισε επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης της Αυστρίας, ως μεταβατικό καγκελάριο τον Χάρτβινγκ Λέγκερ, ο οποίος ήταν έως τώρα υπουργός Οικονομικών.
Οσο για τον Κουρτς- που «έπεσε» μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής τη Δευτέρα- δεν παρέστη καν στην τελετή που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Αυστριακός πρόεδρος ζήτησε από τα μέλη της απερχόμενης κυβέρνησης, τα οποία τυπικά όρκισε εκ νέου, να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους, μέχρι τον σχηματισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης τεχνοκρατών, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ο Βαν ντερ Μπέλεν ευελπιστεί ότι έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδες θα είναι έτοιμη η υπηρεσιακή κυβέρνηση και ήδη από την Τρίτη ξεκίνησε επαφές με τους αρχηγούς των πέντε κομμάτων της Βουλής.

 

Ερωτηματικό ο επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Αυστρίας

Μέχρι τώρα, παραμένει ένα ερωτηματικό το ποιος θα αναλάβει επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα κάνει τις πρόωρες εκλογές στην Αυστρία.
Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Γκέρχαρντ Χόλτσινγκερ, εμφανίζεται ως ο πιο πιθανός για τη θέση του υπηρεσιακού καγκελαρίου.

Ο Βαν ντερ Μπέλεν στη σύντομη ομιλία του, κατά την τυπική ορκωμοσία, αν και δεν κατονόμασε τον Κουρτς, άσκησε κριτική στον πρώην καγκελάριο, τονίζοντας ότι «απαιτείται εφικτός συμβιβασμός για το καλό της χώρας και αναζήτηση μέσα από τον διάλογο εκείνων που ενώνουν».

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Αυστριακός πρόεδρος ασκεί δημόσια κριτική για την κυβερνητική κρίση που ξέσπασε πριν από δέκα ημέρες, στον απόηχο του σκανδάλου στο οποίο ενεπλάκη ο πρώην αντικαγκελάριος.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Βαν ντερ Μπέλεν επεσήμανε τα εξής:

«Η κατάσταση δείχνει πόσο σημαντικές είναι οι συζητήσεις και ότι σε μία δημοκρατία δεν αρκεί κάποιος να συζητά με τους άλλους, μόνον όταν τους χρειάζεται, καθώς κάτι τέτοιο στη συνέχεια παίρνει εκδίκηση»,

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα