PlusΕπικαιρότητα

Ο Αλντο Καμπεόλ, “πατέρας του τιραμισού”, απεβίωσε 93 ετών

Ο Ιταλός εστιάτορας Αλντο Καμπεόλ, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης “ο πατέρας του τιραμισού”, πέθανε την Κυριακή 31/10/2021 σε ηλικία 93 ετών, μετέδωσε το BBC στην ιστοσελίδα του.

Ο Καμπεόλ ήταν ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου “Alle Beccherie” στη βόρεια Ιταλία, όπου και επινοήθηκε το διάσημο επιδόρπιο από τη σύζυγό του και από έναν σεφ.

Το γλυκό, το οποίο περιέχει μπισκότα σαβαγιάρ βρεγμένα με καφέ που καλύπτονται από το ιταλικό κρεμώδες τυρί μασκαρπόνε, προστέθηκε στο μενού του εστιατορίου το 1972, αλλά οι ιδιοκτήτες του ποτέ δεν καταχώρησαν την πατέντα.

Εκτοτε έγινε ταυτόσημο της ιταλικής κουζίνας και υιοθετήθηκε από σεφ σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι γεγονός ότι υπήρξαν μακροχρόνιες διαφωνίες σχετικά με την προέλευση του τιραμισού, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών ότι σερβιρίστηκε ως αφροδισιακό σε έναν οίκο ανοχής, στην βόρεια ιταλική πόλη Τρεβίζο.

Ωστόσο, είναι ευρέως αποδεκτό, ότι η συνταγή αναπτύχθηκε στο εστιατόριο “Campeol” στην πόλη.

Το “Alle Beccherie” άνοιξε το 1939 με ιδιοκτήτες της οικογένεια Καμπεόλ και στο τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου το ανέλαβε ο Αλντο.

Σύμφωνα με τον συνδημιουργό του τιραμισού, τον σεφ Ρομπέρτο Λινγκουανότο, το γλυκό ήταν το αποτέλεσμα ενός ατυχήματος, κατά την παρασκευή παγωτού βανίλια.

Ο Λινγκουανότο έριξε λίγο μαλακό τυρί μασκαρπόνε μέσα σε ένα μπολ με αβγά και ζάχαρη και στη συνέχεια παρατήρησε ότι το μείγμα είχε ωραία γεύση, όπως είχε πει ο ίδιος στην στην Αλμπα, την σύζυγο του Καμπεόλ.

Κατόπιν, οι δυο τους τελειοποίησαν το γλυκό προσθέτοντας σαβαγιάρ βουτηγμένα σε καφέ, το πασπάλισαν με κακάο και του έδωσαν την ονομασία “Τίραμι Σου”, το οποίο σημαίνει “σήκωσέ με”.

Το γλυκό εμφανίζεται σε φωτογραφία σε ένα τεύχος του 1981 του περιοδικού Veneto, μιας τοπικής έκδοσης αφιερωμένης στο φαγητό και στο κρασί, και σήμερα είναι ένα από τα διασημότερα επιδόρπια της Ιταλίας.

Παραλλαγές του τιραμισού περιλαμβάνουν ρούμι ή κρασί μαρσάλα, αλλά η πρωτότυπη συνταγή, την οποία πιστοποίησε το 2010 η Ιταλική Ακαδημία Κουζίνας, ήταν χωρίς αλκοόλ, γιατί το επιδόρπιο προοριζόταν και για παιδιά.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Plus