Περιφέρεια ΑττικήςΠεριφέρειες

Ακτιβιστές ντύθηκαν δελφίνια και διαμαρτυρήθηκαν στο Π.Σ. για το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Ακτιβιστές ντυμένοι δελφίνια παρευρέθησαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.

Και αυτό, προκειμένου να στηρίξουν τη συζήτηση που αιτήθηκε η παράταξη «Οικολογική Συμμαχία», ώστε να επιβληθεί πρόστιμο στο «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο», το οποίο (αν και απαγορεύεται από τον νόμο) συνεχίζει να διαφημίζει θεάματα με τα αξιολάτρευτα θηλαστικά.

Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της Οικολογικής Συμμαχίας Γ. Δημητρίου, οι κάθε είδους παραστάσεις με συμμετοχή ζώων έχουν απαγορευθεί με τον Νόμο 4039 του 2012, με μόνη και ρητή εξαίρεση την ιππική δεξιοτεχνία και τα ιππικά αθλήματα.

Ο ίδιος ήταν μέλος ομάδας που το 2017 είχε καταγγείλει ότι οργανώνονται θεάματα με δελφίνια: «Επιθεωρητές Περιβάλλοντος πήγαν ως πελάτες, πλήρωσαν εισιτήριο, βιντεοσκόπησαν την παράσταση και κάλεσαν σε απολογία την διοίκηση του πάρκου», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Δημητρίου.

Την ίδια ώρα, πάντως, οι έξι ακτιβιστές ντυμένοι δελφίνια περιφέρονταν στην αίθουσα ανάμεσα στους περιφερειακούς συμβούλους, κρατώντας πανώ με αναφορές στα βασανιστήρια και τις κακές συνθήκες που βιώνουν τα συγκεκριμένα ζώα στην αιχμαλωσία.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, όπως είπε ο κ.Δημητρίου, επιβλήθηκε στην επιχείρηση πρόστιμο ύψους 44.350 ευρώ με την υπογραφή του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη και Σ. Φάμελλου, αφού προηγουμένως:

* Η ίδια η «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο» αποκαλούσε «παράσταση» το θέαμα με τα δελφίνια του «Δελφινάριου» πριν να τεθεί σε ισχύ ο νόμος 4039/2012, όπως φαίνεται από τα εισιτήρια που εξέδιδε πριν από το 2012.

* To 2013 o Δήμος Σπάτων είχε διαπιστώσει την «διεξαγωγή παραστάσεων με δελφίνια ενώπιον του κοινού», όπως φαίνεται από το 18325/3-6-2013 έγγραφό του Δήμου προς το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Με την «Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης» 392/3-11-2017 το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, βεβαίωσε την παραβίαση των όρων της άδειας λειτουργίας της «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο» μετά από αυτοψία τεσσάρων (4) επιθεωρητών περιβάλλοντος, και το σχετικό έγγραφο κοινοποιήθηκε και στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, για τα επιβαλλόμενα από τον νόμο.

Ομως, παρά την κοινοποίηση της υπουργικής απόφασης και παρά τη διαπίστωση της παράβασης του νόμου και από μέρους της, η Περιφερειακή Διοίκηση Αττικής δεν έχει προχωρήσει έως σήμερα ούτε στην επιβολή του προβλεπόμενου προστίμου (70.000 ευρώ κατ’ ελάχιστο σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου) ούτε στην αναστολή ή και ανάκληση της άδειας λειτουργίας της «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο».

 

Ο κ. Δημητρίου αναρωτήθηκε πού οφείλεται αυτή η απροθυμία της Περιφέρειας να επιβάλει τις δικές της κυρώσεις, τη στιγμή που, όπως έχει πληροφορηθεί, η επιχείρηση πλήρωσε ήδη την πρώτη δόση του προστίμου που επέβαλε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Πάντως, από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής, δεν εκφράστηκαν επιφυλάξεις για την επιβολή των δικών της κυρώσεων.

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Θεοδωρόπουλος ανέφερε ότι ο νόμος είναι σκληρός αλλά πρέπει να εφαρμοστεί, ενώ ο Γ. Δημητρίου δήλωσε ότι εάν αυτό δεν συμβεί το αργότερο σε δέκα ημέρες, θα επανέλθει ακόμη πιο δυναμικά για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Close