ΕπικαιρότηταΚόσμος

Νησιά Φερόε: Η θάλασσα βάφτηκε ξανά κόκκινη από το αίμα δελφινιών και φαλαινών

Και εφέτος πραγματοποιήθηκε το άκρως σκληρό έθιμο των ανθρώπων των νησιών Φερόε. Μόνο σε ένα μικρό νησί, οι κάτοικοι έσφαξαν πάνω από 250 φάλαινες και δελφίνια, ενώ αυτά περνούσαν από την θάλασσα του Βόρειου Ατλαντικού για να μετακινηθούν βορειότερα.

Το εν λόγω έθιμο ονομάζεται Grindadráp και είναι νόμιμο στα Φερόε, καθώς η νομοθεσία περιγράφει το πώς πρέπει να γίνεται, τις μεθόδους θανάτωσης και τον εγκεκριμένο εξοπλισμό. Το βίαιο αυτό έθιμο συνεχίζει παρά τις αντίθετες απόψεις πολλών περιβαλλοντικών οργανώσεων καθώς οι κάτοικοί τους βασίζονται στο κρέας των φαλαινών για την επιβίωσή τους.

Σύμφωνα μάλιστα με την τοπική κυβέρνηση το κυνήγι των φαλαινών είναι θεμιτό γιατί διασφαλίζει αυτάρκεια στους κατοίκους των συνολικά 18 νησιών, που έχουν μικρές δυνατότητες καλλιέργειας αγροτικών προϊόντων.

Από την πλευρά τους, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κάνουν λόγο για «βία». Ολόκληρη η κοινότητα απολαμβάνει τη σφαγή, λένε οι ακτιβιστές, οι οποίοι μιλούν για ένα σαδιστικό σκηνικό όπου τα ζώα σφαγιάζονται με μαχαίρια.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης Blue Planet Society δηλώνει ότι περισσότερα από 100.000 δελφίνια και μικρές φάλαινες θηρεύονται και σκοτώνουν κάθε χρόνο, καθώς τα περισσότερα κυνήγια είναι «ανεξέλεγκτα, παράνομα και μη βιώσιμα, με άγνωστες επιπτώσεις στους πληθυσμούς».

Η οργάνωση έχει ξεκινήσει διαδικασία για να σταματήσει το κυνήγι δελφινιών και μικρών φαλαινών οριστικά και συγκεντρώνει υπογραφές προκειμένου να το καταφέρει.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα