ΕπικαιρότηταΠολιτική

Νίκος Ανδρουλάκης: Αυτός είναι ο 42 ετών νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ;

Ο Νίκος Ανδρουλάκης γεννήθηκε το 1979 και κατάγεται από το Ηράκλειο Κρήτης.

Είναι διπλωματούχος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του προγράμματος «Νέα Υλικά και Περιβάλλον».

Εχει εργαστεί ως πολιτικός μηχανικός, έχει διδάξει στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, ενώ έχει εργαστεί και στον κλάδο του τουρισμού.

 

Τα πρώτα βήματα σε ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο

Το 2001 έγινε μέλος στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ και το 2008 έγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.

Στις 14 Μαρτίου 2013, εκλέχτηκε από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, λαμβάνοντας 109 ψήφους σε σύνολο 168 ψήφων.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εκλέχθηκε για πρώτη φορά ευρωβουλευτής το 2014, με το ψηφοδέλτιο ου κομματικού σχηματισμού «Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη».

Εκτοτε, συμμετέχει στην Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κατά την πρώτη του θητεία, συμμετείχα στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και στην Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Επίσης, έχει διατελέσει αναπληρωτής στις επιτροπές Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ασφάλειας και Αμυνας και στην Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ε.Ε. – Λατινικής Αμερικής.

Τον Ιανουάριο του 2016, μετά από πρόταση της Σοσιαλιστικής Ομάδας, επιλέχθηκε να συμμετάσχει στην Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά τις μετρήσεις εκπομπών στην αυτοκινητοβιομηχανία ως πλήρες μέλος (Σκάνδαλο Volkswagen).

 

Πρώτος σε ψήφους το 2019

Τον Μάιο του 2019 επανεξελέγη Ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΑΛ, πρώτος με 180.822 ψήφους. Στην νέα του θητεία ανέλαβε Αντιπρόεδρος στις επιτροπές Ασφάλειας και Αμυνας, καθώς και στην Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ε.Ε. – Λατινικής Αμερικής.

Παραλλήλως, συμμετείχε ως βασικό μέλος στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου και στην Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ισης Εκπροσώπησης ΑΚΕ-Ε.Ε., ενώ ως αναπληρωτής συμμετέχει στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Επιτροπή Αλιείας και στην Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με την Κοινή Αγορά του Νότου (Mercosur).

 

Η αναμέτρηση του 2017

Τον Νοέμβριο του 2017, ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε υποψηφιότητα για τον ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης στις εκλογές ηγεσίας Κεντροαριστεράς του 2017, όπου οι πολίτες που συμμετείχαν στον 1ο και τον 2ο γύρο, του έδωσαν 51.736 (2η θέση) και 66.483 ψήφους (2η θέση) αντιστοίχως.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα