ΕπικαιρότηταΚόσμος

Νετανιάχου: Ο Ερντογάν συνήθιζε να με αποκαλεί Χίτλερ κάθε 6 ώρες

Photo by Twitter @netanyahu

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μίλησε στην Αμερικανίδα δημοσιογράφο Μπάρι Βάις και αναφέρθηκε στις κατηγορίες που έχει δεχτεί ως «αυταρχικός ηγέτης», ενώ στις σχέσεις που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημείωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος κάποτε τον αποκαλούσε «Χίτλερ κάθε 6 ώρες».

«Πάντα βάζω τον εαυτό μου σε εκλογές. Δεν αμφισβήτησα ποτέ τις εκλογές. Κοίτα, ο καλύτερος φίλος του Ερντογάν για αρκετά χρόνια ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα. Ηταν κολλητοί. Νομίζω ότι αυτό άλλαξε αφότου ο Ερντογάν έριξε περισσότερους δημοσιογράφους στη φυλακή και ουσιαστικά μετέτρεψε την Τουρκία σε μια λιγότερο λαμπρή δημοκρατία. Οι σχέσεις μας έχουν βελτιωθεί. Συνήθιζε να με αποκαλεί Χίτλερ κάθε 6 ώρες», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, δήλωσε πως «είχαμε μια φιλική συζήτηση τις προάλλες, και είμαι πολύ χαρούμενος με αυτό. Νομίζω ότι είναι σημαντικό. Οχι επειδή εγκρίνω απαραίτητα όλα όσα κάνει ο Ερντογάν, δεν το κάνω. Αλλά – όπως ο Μπαράκ Ομπάμα είχε καλές σχέσεις με την Τουρκία και ακριβώς όπως ο πρόεδρος Μπάιντεν συναντά τους ηγέτες της Κίνας ή τους ηγέτες άλλων χωρών στην περιοχή μας που δεν είναι ακριβώς λουξεμβουργιανές δημοκρατίες – αυτό κάνει η εξωτερική πολιτική».

«Είναι ένας συνδυασμός συμφερόντων και αξιών και πρέπει να τα ισορροπήσεις. Για να με περιγράψετε ως αυτόν τον βαρετό, αντιδημοκρατικό ισχυρό άνδρα, όταν στην πραγματικότητα είμαι δημοκράτης του 19ου αιώνα, μην με βάζετε σε αυτήν την κατηγορία. Είμαι πιθανόν περισσότερο γνώστης, ή εξίσου γνώστης των βασικών στοιχείων της σύγχρονης δημοκρατίας από οποιονδήποτε εκ των ηγετών που κυβερνούν σήμερα τις δυτικές δημοκρατίες. Θα έλεγα ότι είμαι εξίσου γνώστης ως ο καλύτερος από αυτούς», πρόσθεσε στη συνέχεια της συνέντευξης του.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα