Αντιπεριφέρεια ΠειραιάΠεριφέρεια ΑττικήςΠεριφέρειες

Νέο πολιτιστικό και εκπαιδευτικό πάρκο στον Ελαιώνα

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής εγκρίθηκε η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) που αφορά στην αποκατάσταση και επανάχρηση του διατηρητέου κτιρίου, εντός της Σχολής Καλών Τεχνών (πρώην Συγκρότημα Υφαντουργείων Σικιαρίδη) στην περιοχή του Δήμου Νίκαιας – Αγίου Ιωάννου Ρέντη (Πειραιώς 256) προϋπολογισμού 1,6 εκατομμυρίου ευρώ.

Το έργο θα δημοπρατηθεί και θα εκτελεστεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς και Νήσων.

Η επανάχρηση του κτηρίου σε συνδυασμό με το υφιστάμενο συγκρότημα της Καλών Τεχνών, των εγκαταστάσεων του Φεστιβάλ Αθηνών και το Ιδρυμα Μείζονος Πολιτισμού, δημιουργεί ένα πολιτιστικό  εκπαιδευτικό πάρκο με έκταση πάνω από 100 στρέμματα στην περιοχή του Ελαιώνα, που θα αναβαθμίσει την αισθητική και τις χρήσεις, στην οδό Πειραιώς.

 

Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, εισηγούμενος το θέμα, σημείωσε ότι η μεταστέγασή της ΑΣΚΤ, το 1992, στο Συγκρότημα του πρώην Υφαντουργείου Σικιαριάδη αποτελεί παράδειγμα πετυχημένης επανάχρησης ενός βιομηχανικού συγκροτήματος.

Η θέση της Σχολής μέσα στον αστικό ιστό σηματοδοτεί έναν ισχυρό και ελκυστικό πόλο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και πολιτισμού, με εξωστρεφείς λειτουργίες προς την πόλη, αφού η ΑΣΚΤ σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκησηδιοργανώνει δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις και αφιερώματα στους Έλληνες και ξένους εικαστικούς, αποτελώντας σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη καλλιτεχνική / εικαστική δημιουργία.

Το νεοκλασικό κτήριο που θα αποκατασταθεί θα λειτουργήσει ως τοπόσημο για την οδό Πειραιώς, καλύπτοντας τις αυξημένες διδακτικές και διοικητικές ανάγκες της Σχολής Καλών Τεχνών και θα συμβάλλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση και στην τόνωση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της ευρύτερης περιοχής.

Το έργο αποδεικνύει την προτεραιότητα που δίνει η Περιφέρεια Αττικής σε θέματα που άπτονται της προστασίας, προβολής και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και παράλληλα δείχνει τη φιλοσοφία των παρεμβάσεων μέσα στο αστικό ιστό, με αναπλάσεις συμβατές με τις ανάγκες της σύγχρονης πόλης, όπως οι χρήσεις εκπαίδευσης, πολιτισμού και αναψυχής.

 

Προτεινόμενα