ΕπικαιρότηταΚόσμος

Νέες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία για το S-400

«Πραγματικές και πολύ αρνητικές συνέπειες» θα αντιμετωπίσει η Τουρκία εάν επιμείνει στη θέση της για εγκατάσταση στο έδαφος της του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S400, που αποτελεί απειλή για τα αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα

Τη θέση αυτή εξέφρασε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, ενώ δεν απάντησε στο ερώτημα για το αμερικανικό τελεσίγραφο στην Τουρκία για να ακυρώσει την αγορά των S400 και να προτιμήσει το σύστημα Patriot.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να συνομιλεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παίζει ένα έντονο και επικίνδυνο διπλωματικό παιγνίδι μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Μόσχας.

Η κυρία Ορτάγκους απάντησε ως εξής:

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η Τουρκία είναι ένας παλιός σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

Ηταν σίγουρα ζωτικής σημασίας για εμάς (σύμμαχος) στον αγώνα για να νικήσουμε το ISIS.

Και το εκτιμούμε αυτό.

Πιστεύω όμως ότι είμαι πολύ ειλικρινής και ξεκάθαρη από αυτό το βήμα και ο υπουργός είναι επίσης πρόθυμος να συζητήσει με την τουρκική κυβέρνηση αλλά η θέση μας παραμένει η ίδια: Οτι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει πολύ πραγματικές και πολύ αρνητικές συνέπειες εάν ολοκληρώσει την παράδοση των S-400.

Αυτό περιλαμβάνει την αναστολή της προμήθειας και της συμμετοχής της βιομηχανίας της στο πρόγραμμα F-35 και επίσης, λόγω του νόμου CAATSA, την επιβολή κυρώσεων.

Αυτά είναι πολύ σοβαρά, αυτά είναι πολύ αληθινά και νομίζω ότι η θέση μας παραμένει αρκετά συνεπής σε αυτό».

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα