ΕπικαιρότηταΚόσμος

Νέες κάλπες στο Ισραήλ σε διάστημα πέντε μηνών

Υπέρ της διάλυσης της Κνεσέτ, της ισραηλινής βουλής, ψήφισαν οι βουλευτές καθώς έληξε για τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου η διορία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η ψηφοφορία ανοίγει τον δρόμο για τη διεξαγωγή νέων εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 17 Σεπτεμβρίου. Ο Νετανιάχου επανεξελέγη πρωθυπουργός στις 9 Απριλίου και πάλευε να σχηματίσει κυβέρνηση επί έξι εβδομάδες δύσκολων διαπραγματεύσεων.

Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονταν μεταξύ του Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Άμυνας Αβιγκντόρ Λίμπερμαν και των υπερορθοδοξων κομμάτων. Η συμμαχία ήταν απαραίτητη για τον πρωθυπουργό, προκειμένου να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Επισήμως, οι διαπραγματεύσεις έβρισκαν εμπόδιο σε ένα σχέδιο νόμου που προωθεί ο Λίμπερμαν και το οποίο προβλέπει τη στρατολόγηση στις ένοπλες δυνάμεις και των υπερορδόδοξων Εβραίων. Ο Λίμπερμαν επιμένει ότι δεν πρόκειται για βεντέτα, αλλά για τη δέσμευση που έδωσε προεκλογικά στους ψηφοφόρους.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Ισραήλ που ένας εκλεγμένος πρωθυπουργός αδυνατεί να σχηματίσει κυβέρνηση.

Την πρόταση να διαλυθεί η ισραηλινή εθνική αντιπροσωπεία υπέβαλε το δεξιό κόμμα του Νετανιάχου, το Λικούντ, καθώς ο πρωθυπουργός προτίμησε να οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες παρά ο πρόεδρος της χώρας Ρεουβέν Ρίβλιν να αναθέσει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε άλλον πολιτικό αρχηγό.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα