ΕπικαιρότηταΠολιτική

Νέες αποκαλύψεις στο Qatar Gate: Από το 2013 Παντσέρι και Τζόρτζι είχαν ύποπτες σχέσεις με το Μαρόκο

Νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση Qatar Gate βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με τους δύο βασικούς κατηγορούμενους να φέρεται να είχαν «ύποπτες επαφές» με το Μαρόκο από το 2013.

Ο λόγος βέβαια για τον πρώην ευρωβουλευτή Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι και τον σύζυγο της Εύας Καϊλή, Φρανσέσκο Τζόρτζι.

Το σκάνδαλο που συγκλονίζει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως όπως είναι ήδη γνωστό, το Κατάρ δεν είναι το μόνο κράτος που εμπλέκεται. Αντίθετα έχουν ήδη κατηγορηθεί τόσο το Μαρόκο όσο και η Μαυριτανία.

Παντσέρι και Τζόρτζι μάλιστα φέρεται να είχαν «ύποπτες επαφές» με το Μαρόκο πολλά χρόνια πριν την αποκάλυψη του σκανδάλου, που τους έχει φέρει προφυλακισμένους.

Οι δύο έχουν στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση του Μαρόκου από το 2013, όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ. Προκύπτει από διαβαθμισμένα έγγραφα που υπεκλάπησαν και δόθηκαν στη δημοσιότητα με το όνομα «Morocco Leaks».

Το ένα από αυτά τα έγγραφα έχει ημερομηνία Ιανουαρίου 2013. Σ’ αυτό προκύπτει η απόφαση του Μαρόκο να δημιουργήσει γραφείο λόμπινγκ για να αυξήσει την επιρροή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Παντσέρι περιγράφεται ως «πολύ καλός φίλος της χώρας».

Qatar Gate: To ταξίδι των Παντσέρι-Τζόρτζι

Παντσέρι και Τζόρτζι είχαν ταξιδέψει μάλιστα στο Μαρόκο, όπου είχαν συνάντηση με τον πρέσβη Αμπντελραχίμ Ατμούν. Πρόκειται για τον σημερινό πρέσβη του Μαρόκο στην Πολωνία, τον οποίο ο Τζόρτζι έχει υποδείξει στις καταθέσεις του ως τον άνθρωπο από τον οποίο έφταναν τα «δώρα» στους ίδιους.

Η επίσκεψη εκείνη αφορούσε μια αμφισβητούμενη περιοχή στη Δυτική Σαχάρα η οποία διοικείται από το Μαρόκο, αλλά το τελευταίο έχει κατηγορηθεί για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην επόμενη έκθεση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της ΕΕ, δεν υπήρξε καμία αρνητική αναφορά για το Μαρόκο. Το Μαρόκο έχει καταφέρει να παρακαμφθεί απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκτίμηση του Βέλγου εισαγγελέα είναι πως η συμμετοχή της Εύας Καϊλή και Κοτσολίνο στην Επιτροπή PEGA της Ευρωπαϊκής Ένωσης για υποθέσεις υποκλοπών, δεν είναι τυχαία. Στο Μαρόκο υπάρχει ένα σκάνδαλο υποκλοπών.

Οι μυστικές υπηρεσίες φέρεται να παρακολουθούσαν από κυβερνητικούς αξιωματούχους έως και τον Γάλλο πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν. Σύμφωνα λοιπόν με την εκτίμηση του Βέλγου εισαγγελέα Καϊλή και Κοτσολίνο μετείχαν στην PEGA ώστε αν οι συνθήκες το απαιτούσαν να βοηθήσουν την κυβέρνηση του Μαρόκο να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης της συζύγου του Παντσέρι προσέφυγαν κατά της απόφασης έκδοσής της στο Βέλγιο

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Αgi, οι συνήγοροι υπεράσπισης της συζύγου του Αντόνιο Παντσέρι, Μαρία Ντολόρες Κολεόνι, προσέφυγαν στο Ιταλικό Ανώτατο Δικαστήριο, κατά της απόφασης έκδοσης της συζύγου του Αντόνιο Παντσέρι, Μαρία Ντολόρες Κολεόνι, στο Βέλγιο.

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη από το δικαστήριο της Μπρέσια, την περασμένη Δευτέρα. Σε ό,τι αφορά την κόρη του Παντσέρι, Σίλβια, το δικαστήριο της Μπρέσια έκανε δεκτό το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης: πριν από την όποια απόφαση, θα επαληθευθεί αν υφίστανται συνθήκες “υπερπληθυσμού”, στις βελγικές φυλακές.

Τώρα, οι δικηγόροι της Κολεόνι, ζητούν να γίνει η ίδια επαλήθευση και για την συγκεκριμένη περίπτωση, της συζύγου του Παντσέρι. Οι δύο γυναίκες, προς το παρόν, βρίσκονται σε κάτ’ οίκον περιορισμό στην Ιταλία.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα