ΕπικαιρότηταΠολιτική

Νέα “βουτιά” στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου

Εστω και με αργούς ρυθμούς, η τιμή του πετρελαίου στη διεθνή αγορά, φτάνει ολοένα και πιο κοντά στα προ του πολέμου στην Ουκρανία επίπεδα.

Υπό τον φόβο για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν τη «βουτιά» τους και πλησιάζουν στα επίπεδα πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Είναι ενδεικτικό, ότι τις τελευταίες ημέρες το brent κινείται σταθερά κάτω από τα 94 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικάνικο αργό (crude oil)  κυμαίνεται περίπου στα 88 δολάρια το βαρέλι.

Περίπου ίδια είναι και η εικόνα για το brent, που την ίδια βρισκόταν στα 93,797 δολάρια το βαρέλι, χάνοντας 3,28%, ενώ σε επίπεδο μήνα η υποχώρηση φτάνει σε 5,27%.

Φυσικά, ο αντίκτυπος από την πτώση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς, μένει να φανεί και στην τσέπη των πολιτών, κάτι που μέχρι στιγμής έχει συμβεί σε μικρή κλίμακα, αλλά όχι στον αναμενόμενο βαθμό.

Ενδεικτικά, και παρά τη σημαντική αποκλιμάκωση που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, κατά τις οποίες η μείωση φτάνει για τη βενζίνη περίπου στα 30 λεπτά το λίτρο, η τιμή ναι μεν έχει μειωθεί, αλλά απέχει σημαντικά σε σχέση με τα προ πολέμου επίπεδα.

Ο φόβος της ύφεσης φέρνει υποχώρηση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου
Η υποχώρηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου έρχεται ως αποτέλεσμα της έντασης των ανησυχιών για το ενδεχόμενο μιας ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία.

Στο επίκεντρο των ανησυχιών για τις τιμές του πετρελαίου είναι οι προβληματισμοί για την εκδήλωση ύφεσης στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, που θα μπορούσε να έχει πολύ ισχυρό αντίκτυπο για τη ζήτηση του «μαύρου χρυσού».

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με το πετρέλαιο, οι τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά…

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα