ΕπικαιρότηταΚόσμος

ΝΑΤΟ: Επιδιώκουμε ουσιαστικό διάλογο με τη Ρωσία στις αρχές του επόμενου έτους

Το ΝΑΤΟ θα επιδιώξει ουσιαστικές συζητήσεις με τη Ρωσία στις αρχές της επόμενης χρονιάς προκειμένου να αντιμετωπίσει τις εντάσεις εν μέσω ενίσχυσης των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσε την Τρίτη ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς δήλωσε από τις Βρυξέλλες, όπου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, πως «παραμένουμε έτοιμοι για έναν ουσιαστικό διάλογο με τη Ρωσία και σκοπεύω να καλέσω σε μια νέα συνάντηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας το ταχύτερο δυνατό το νέο έτος».

Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας (NRC) δημιουργήθηκε το 2002 προκειμένου να διευκολύνει τις διαβουλεύσεις ανάμεσα στη δυτική στρατιωτική συμμαχία και τη Μόσχα, αλλά οι σχέσεις των δύο πλευρών είναι τεταμένες και η τελευταία σύγκλησή του ήταν τον Ιούλιο του 2019 παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του ΝΑΤΟ να αναβιώσει αυτή τη δομή.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία και την Παρασκευή παρουσίασε έναν κατάλογο απαιτήσεων, ο οποίος περιλαμβάνει το να μην δεχθεί το ΝΑΤΟ ως μέλος του την πρώην σοβιετική δημοκρατία και να εγγυηθεί ότι δεν θα αναπτυχθούν εκεί όπλα ή στρατιώτες.

Ο Στόλτενμπεργκ κατέστησε σαφές, πάντως, πως εξαρτάται μόνο από το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία να αποφασίσουν για μια μελλοντική ένταξη του Κιέβου στη Συμμαχία, θέση την οποία ο ίδιος έχει άλλωστε επαναλάβει.

Επίσης τόνισε πως «οποιοσδήποτε διάλογος με τη Ρωσία θα πρέπει να σέβεται τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί η ευρωπαϊκή ασφάλεια» και πρόσθεσε πως το ΝΑΤΟ θα διαβουλευθεί με το Κίεβο για ενδεχόμενες συνομιλίες με τη Μόσχα.

«Άρα, δεν θα κάνουμε ποτέ συμβιβασμούς για το δικαίωμά μας να υπερασπιστούμε όλους τους συμμάχους και δεν θα κάνουμε ποτέ συμβιβασμούς για το δικαίωμα κάθε χώρας στην Ευρώπη, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας, να επιλέξει τον δικό της δρόμο», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα