ΕπικαιρότηταΚόσμος

NASA: Το νωρίτερο το 2025 η επανδρωμένη πτήση στη Σελήνη

Photo by NASA on Unsplash

H NASA ανακοίνωσε πως η επανδρωμένη πτήση στη Σελήνη που είχε προγραμματίσει για το 2024 θα μετατεθεί κατά τουλάχιστον ένα χρόνο.

Η προθεσμία που τέθηκε επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, θεωρείτο γενικά «αδύνατη να τηρηθεί», όπως ανέφερε ο διαχειριστής της διαστημικής υπηρεσίας, σύμφωνα με την εφημερίδα «New York Times».

«Υπολογίζουμε όχι νωρίτερα από το 2025 για το Artemis 3, το οποίο θα είναι το σκάφος για την προσελήνωση ανθρώπων στην πρώτη επίδειξη συστήματος προσεδάφισης επανδρωμένης αποστολής στη Σελήνη, που κέρδισε στον διαγωνισμό η SpaceX», δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ο διαχειριστής της NASA, Μπιλ Νέλσον.

Ο Νέλσον διορίστηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας. Η NASA σχεδιάζει να στείλει ανθρώπους στο φεγγάρι για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1970.

Ο Μπάιντεν είχε συμφωνήσει να συνεχιστεί το αμερικανικό πρόγραμμα Άρτεμις, που ξεκίνησε στα χρόνια διακυβέρνησης του Τραμπ για να στείλει αστροναύτες στη Σελήνη έως το 2024, το οποίο προοριζόταν να αποτελέσει προοίμιο για μια ακόμη πιο φιλόδοξη ανθρώπινη προσγείωση στον Άρη μελλοντικά.

Η NASA περίμενε την επίλυση μιας νομικής διαμάχης μεταξύ της SpaceX και της Blue Origin σχετικά με την ανάπτυξη ενός συστήματος προσεδάφισης ανθρώπων στη Σελήνη για να ανακοινώσει ένα νέο χρονοδιάγραμμα.

«Χάσαμε σχεδόν επτά μήνες σε δικαστικές διαμάχες και αυτό πιθανότατα ανέβαλε την προσελήνωση ανθρώπων για το 2025 το νωρίτερο», είπε ο Μπιλ Νέλσον σε συνέντευξη Τύπου.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα