ΕπικαιρότηταΚόσμος

Να υποδεχθεί 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες προτείνει στην ΕΕ η Λευκορωσία

Να υποδεχθεί 2.000 μετανάστες ή/και μετανάστες ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Λευκορωσία, η οποία προκειμένου να διευθετηθεί η κρίση στα σύνορα με την Πολωνία, θα στείλει 5.000 άλλους πίσω στις χώρες τους, δήλωσε την Πέμπτη η εκπρόσωπος του Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Η εκπρόσωπος δήλωσε πως ο πρόεδρος Λουκασένκο συζήτησε την πρόταση με τη Άγκελα Μέρκελ και πως η Γερμανίδα καγκελάριος συμφώνησε να την συζητήσει με την ΕΕ, σύμφωνα με το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Η Ντάλια Έισμοντ συνόψισε την πρόταση ως εξής: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τους 2.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στον καταυλισμό. Εμείς αναλαμβάνουμε να διευκολύνουμε (κατά το δυνατόν και εφόσον το επιθυμούν) τους υπόλοιπους 5.000 να επιστρέψουν στην πατρίδα τους».

Το Βερολίνο δεν σχολίασε άμεσα τις δηλώσεις αυτές. Δεν είναι σαφές αν το σχέδιο θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από την ΕΕ, ιδιαίτερα καθώς η επιστροφή 5.000 από τους μετανάστες εξαρτάται από προϋποθέσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δηλώσει νωρίτερα, άλλωστε, πως δεν υπάρχει ζήτημα να γίνει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τον Λουκασένκο.

«Η ΕΕ δεν έχει ακόμη εκπληρώσει ούτε μία υπόσχεσή της»

Εκατοντάδες Ιρακινοί, που παρέμεναν επί εβδομάδες στα σύνορα της Λευκορωσίας με την ΕΕ, επιβιβάσθηκαν σε μια πτήση επαναπατρισμού τους στο Ιράκ, ανακοίνωσε το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ναι, δυστυχώς μόνο περίπου 400 πρόσφυγες συμφώνησαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Συνολικά, για να είμαι ακριβής, στο αεροπλάνο που αναχώρησε σήμερα υπήρχαν 374 επιβάτες, στην πλειονότητά τους ιρακινοί πολίτες», δήλωσε η Έισμοντ.

«Εκπληρώνουμε τις υποσχέσεις μας, ενώ η ΕΕ δεν έχει ακόμη εκπληρώσει ούτε μία υπόσχεσή της», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του προέδρου της Λευκορωσίας.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα