Άλλοι ΔήμοιΔήμοιΚΕΔΕΦορείς-Οργανισμοί

«Να ξεφύγει η ΚΕΔΕ από τον κομματικό έλεγχο»

Για «τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλει η αυτοδιοίκηση, μέσα στις γνωστές δύσκολες συνθήκες της χώρας» έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, στον χαιρετισμό του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που ξεκίνησε στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

«Ο καθημερινός μας μόχθος χρειάζεται στήριξη από την κεντρική διοίκηση, την οποία συχνά δεν τη βρίσκει. Αντίθετα, συναντούμε πλήθος προσκόμματα. Αρχίζοντας από τις περικοπές των πόρων, περνώντας στην ασφυκτική εξάρτηση από το κράτος και καταλήγοντας στην πληθώρα των ελεγκτικών μηχανισμών» είπε ο κ. Μπουτάρης.

«Δεν είμαι, φυσικά, αφελής. Κάθε εξουσία κρύβει τον κίνδυνο της κατάχρησής της. Γι’ αυτό χρειάζονται και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Όχι, όμως, οι 14 που έχουμε πάνω από το κεφάλι μας. Οι έλεγχοι θα πρέπει να απλοποιηθούν και να ασκούνται από αξιόπιστο φορέα. Να είναι σοβαροί, γρήγοροι και αποτελεσματικοί», προσέθεσε.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υποστήριξε πως είναι «θέμα ζωής και θανάτου η ριζική μεταρρύθμιση που θα κάνει την αυτοδιοίκηση το αφεντικό των Δήμων και των πόλεων. Κοντεύουμε να καταντήσουμε απλοί διαχειριστές των προβλημάτων».

Επίσης, ανέφερε πως στόχος του συνεδρίου της ΚΕΔΕ είναι να καταλήξει στις θέσεις της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και να τις καταθέσει στην κοινωνία και στον διάλογο που ανοίγει η κυβέρνηση για την αλλαγή του «Καλλικράτη».

Ο κ. Μπουτάρης ζήτησε ακόμη η ΚΕΔΕ «να ξεφύγει από τον κομματικό έλεγχο», ενώ για τα μνημόνια των τελευταίων ετών είπε ότι «όλα τα λεφτά του κόσμου θα πανε χαμένα, εάν δεν αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι»…

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Άλλοι Δήμοι