Εξαιρετικά επιθετικοί απέναντι στον Κωστή Χατζηδάκη στάθηκαν ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος και η βουλευτής Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Αφορμή στάθηκε ανάρτηση του υπουργού Εργασίας στα social media, με την οποία εξέφρασε την άποψη ότι σχετικά με τον νόμο για τη διευθέτηση του χρόνου απασχόλησης, η σημερινή κυβέρνηση είναι εκείνη που καθιέρωσε την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας.
«Το Βέλγιο καθιέρωσε την 4ήμερη εβδομάδα εργασίας», πανηγυρίζουν η Αυγή, η Εφημερίδα των Συντακτών, το Left.gr και άλλα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην Αριστερά. Τι ξεχνούν; Οτι το ίδιο ακριβώς καθιερώσαμε και εμείς πριν από 8 μήνες, με τον Νόμο για την Προστασία της Εργασίας, αλλά μας περνούσαν γενεές δεκατέσσερις», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας.
Απάντηση στον υπουργό Εργασίας για ένα θέμα που απασχολεί το σύνολο των εργαζομένων της χώρας, έδωσαν για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ιδιαιτέρως σκληρούς τόνους, ο εκπρόσωπός του Νάσος Ηλιόπουλος, αλλά και η βουλευτής και τομεάρχης Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Νάσος Ηλιόπουλος: Ο κ. Χατζηδάκης πουλάει τρέλα
Τη στιγμή που η χώρα σπάει αρνητικά ρεκόρ στο κόστος ενέργειας και ο βασικός μισθός έχει χάσει το 10% της αγοραστικής του δύναμης λόγο της ακρίβειας ο κ. Χατζηδάκης νομίζει ότι μπορεί να πουλάει τρέλα.
Σε περίπτωση που κάποιος αναρωτιέται για την αξιοπιστία του, ας θυμηθεί απλά τις παλιότερες δηλώσεις του ότι με την πολιτική του στην ΔΕΗ θα μειωθεί το κόστος ενέργειας», ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος.
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Ο κ. Χατζηδάκης προκαλεί με ψέματα, θέλει να κάνει το μαύρο άσπρο
Παραλλήλως, η βουλευτής και τομεάρχης Εργασίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο κ. Χατζηδάκης προκαλεί με ψέματα επιχειρώντας να κάνει το μαύρο άσπρο, κατά την προσφιλή μέθοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη! Ο Υπουργός Εργασίας που κατήργησε το οκτάωρο, επέβαλε τις ατομικές συμβάσεις και την απλήρωτη εργασία, θέσπισε τις ανεξέλεγκτες απολύσεις, διέλυσε το ΣΕΠΕ, υπονόμευσε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, και ποινικοποίησε το δικαίωμα στην απεργία, ζητά τώρα και τα ρέστα! Ισχυρίζεται ότι τάχα ο αντεργατικός νόμος του προβλέπει παρόμοιες ρυθμίσεις με τη συμφωνία που προωθεί η κυβέρνηση του Βελγίου για 4ήμερη εβδομάδα εργασίας.
Μόνο που η βελγική πρόταση δεν προβλέπει μείωση μισθού, σε αντίθεση με τη διευθέτηση με ατομική σύμβαση που επιβάλλει ο νόμος Χατζηδάκη με τις δύο ώρες εργασίας πέραν του οκταώρου να είναι απλήρωτες και να συμψηφίζονται με ρεπό, κάτω από την εκβιαστική απειλή της απόλυσης. Στο Βέλγιο ισχύει η 38ωρη εργασία, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα είναι πλήρως κατοχυρωμένα και το δικαίωμα στην απεργία σεβαστό, ενώ το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας – ΣΣΕ είναι στο 96%, το τρίτο υψηλότερο στην Ε.Ε., ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις με ποσοστό κάλυψης από ΣΣΕ κάτω από το 14% των εργαζομένων!
Οι εργαζόμενοι βιώνουν καθημερινά τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τη συρρίκνωση της αγοραστικής τους δύναμης, τη μείωση των αποδοχών τους και την κυβερνητική άρνηση ουσιαστικής αύξησης του κατώτατου μισθού, την εργοδοτική ασυδοσία και την απουσία ελεγκτικού μηχανισμού, την εργασιακή επισφάλεια, τον εκφοβισμό και τις τιμωρητικές συνέπειες για τη συλλογική τους δράση.
Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι η μόνη λύση σήμερα είναι η πολιτική αλλαγή για την κατάργηση του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, την αποκατάσταση και ενίσχυση των Συλλογικών διαπραγματεύσεων, των κοινωνικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και τη μείωση του χρόνου εργασίας στις 35 ώρες χωρίς μείωση αποδοχών!».