ΕπικαιρότηταΠολιτική

MRB: «Κλείνει» στο 5,4% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Η ακρίβεια απασχολεί τους πολίτες της χώρας, σύμφωνα με τις Τάσεις της MRB για τον Δεκέμβριο και η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ έπεσε κάτω από τις 6 μονάδες.

Τον περασμένο Ιούλιο, η απόσταση στην πρόθεση ψήφου ανάμεσα στα δύο κόμματα ήταν στο 7,2%, ενώ η τελευταία δημοσκόπηση της MRB στις αρχές Νοεμβρίου κατέγραφε τη διαφορά στο 6,1%, όπερ σημαίνει ότι η διαφορά ψαλιδίζεται.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση για την πρόθεση ψήφου τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά:

  • ΝΔ: 28,5%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 23,1%
  • ΠΑΣΟΚ: 11,3%
  • ΚΚΕ: 5,1%
  • Ελληνική Λύση: 4,5%
  • ΜεΡΑ25: 2,9%
  • Έλληνες: 3%

Με την αναγωγή στα έγκυρα τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: Νέα Δημοκρατία 30%, ΣΥΡΙΖΑ 24,3% και η μεταξύ τους διαφορά στις 5,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Το ΠΑΣΟΚ καταγράφεται στο 11,9% και ακολουθούν: ΚΚΕ με 5,4%, Ελληνική Λύση 4,7%, το ΜεΡΑ25 οριακά εντός Βουλής με 3,1% και οι Έλληνες οριακά εκτός με 2,8%.

Τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες

Η ακρίβεια κατέχει την πρώτη θέση ως προς τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες της χώρας και είναι αυτή που «κοστίζει» στην κυβέρνηση και δίνει «πόντους» διαμαρτυρίας στον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις Τάσεις της MRB για τον Δεκέμβριο.

Σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι τα αίτια του προβλήματος της ακρίβειας αφορούν στον τρόπο που λειτουργεί η ελληνική αγορά και στις πολιτικές της κυβέρνησης και μόνο 3 στους 10 πιστεύουν ότι τα αίτια είναι εξωγενή.

Το 73,3% των πολιτών πιστεύει ότι το θέμα της αύξησης των τιμών έχει περάσει το όριο της ακρίβειας και έχει μπει στο πεδίο της αισχροκέρδειας/κερδοσκοπίας.

Το ποσοστό των πολιτών που δηλώνει ότι αντιμετωπίζει πολύ μεγάλη δυσκολία στο να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις βρίσκεται στο 72,3% ενώ υπάρχει και ένα 8,2% των πολιτών που δηλώνει ότι αδυνατεί πλήρως να ανταποκριθεί.

Οι πολίτες για τις υποκλοπές

To 77,5% των πολιτών κρίνει ως «Πολύ σοβαρό» και «αρκετά σοβαρό» το θέμα των υποκλοπών, ενώ το 17,4% δηλώνει πως είναι «όχι και τόσο σοβαρό» ή «δεν υπάρχει θέμα υποκλοπών».

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει σταθερά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 39,3%, με 8 μονάδες προβάδισμα από τον Αλέξη Τσίπρα που φτάνει το 31,3%.

Τέλος την επιλογή «κανένας από τους δύο» επιλέγει το 23,6% των ερωτηθέντων.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα