ΕπικαιρότηταΚόσμος

Μόσχα: Βία και προσαγωγές στη διαδήλωση για ελεύθερες εκλογές

Ούτε μια, ούτε δύο, αλλά 1.373 προσαγωγές έκανε η αστυνομία στη Μόσχα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης υπέρ της διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό προσαγωγών μετά το κίνημα αμφισβήτησης του 2012 κατά της επιστροφής του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, ανακοίνωσε η ΜΚΟ, OVD-Info που παρακολουθεί τις διαδηλώσεις στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η αστυνομία της Μόσχας, περίπου 3.500 άνθρωποι εκ των οποίων περίπου 700 δημοσιογράφοι, επαγγελματίες και μπλόγκερ, συμμετείχαν στη διαδήλωση μπροστά από το δημαρχείο της ρωσικής πρωτεύουσας. Η αστυνομία είχε κάνει λόγο για 1.074 προσαγωγές για διάφορες παραβάσεις.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει την απόρριψη της υποψηφιότητας ανεξάρτητων υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές της 8ης Σεπτεμβρίου, που προμηνύονται δύσκολες για τους υποψηφίους που υποστηρίζουν την κυβέρνηση σε ένα πλαίσιο κοινωνικής δυσφορίας.

Την περασμένη Κυριακή 22.000 διαδηλωτές συμμετείχαν σε συγκέντρωση στη Μόσχα, τη μεγαλύτερη που πραγματοποιήθηκε από την εποχή του κινήματος αμφισβήτησης του 2012.

Στην τελευταία διαδήλωση σημειώθηκαν πολλές βίαιες προσαγωγές με πολλούς διαδηλωτές να τραυματίζονται στο κεφάλι, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο αντιπολιτευόμενος Ίλια Γιασίν ανακοίνωσε την πραγματοποίηση «νέας μεγάλης διαδήλωσης» στη Μόσχα στις 3 Αυγούστου.

Στη διάρκεια του πρωινού, πριν από τη συγκέντρωση, πολλές μορφές της αντιπολίτευσης προσήχθησαν από την αστυνομία.

Έρευνες είχαν πραγματοποιηθεί προκαταβολικά στις κατοικίες πολλών αποκλεισμένων υποψηφίων και την Τετάρτη, ο υπ’ αριθμόν ένα αντίπαλος του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 ημερών για παραβίαση των «νόμου για τις διαδηλώσεις».

Είχε προηγηθεί η έναρξη έρευνας για «παρακώλυση της εργασίας της Εκλογικής Επιτροπής» στη Μόσχα κατά τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα μέσα Ιουλίου.

Οι διαδικασίες αυτές μπορεί να καταλήξουν σε επιβολή ποινών φυλάκισης που φθάνουν τα πέντε χρόνια, φέρνοντας στον νου τις σημαντικές καταδίκες αντιπολιτευόμενων κατά το κίνημα του 2011-2012 εναντίον της επιστροφής του Βλαντίμιρ Πούτιν στην προεδρία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκρινε τα όσα έγιναν στη Μόσχα. «Οι προσαγωγές αυτές και η δυσανάλογη καταφυγή στη βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών (…) επιφέρει για άλλη μια φορά μεγάλο πλήγμα στις θεμελιώδεις ελευθερίες της έκφρασης και της συνάθροισης», σύμφωνα με την εκπρόσωπο της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε «την καταφυγή στην υπερβολική βία» της ρωσικής αστυνομίας, καλώντας για την «άμεση απελευθέρωση των ειρηνικών διαδηλωτών».

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα