ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Moody’s: Θετικές προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες

Θετικές προοπτικές «βλέπει» ο Moody’s για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς εκτιμά ότι αναμένονται περαιτέρω βελτιώσεις αναφορικά με τους κινδύνους για τη χρηματοδότηση και το ενεργητικό των τραπεζών.

«Ο Moody’s αναμένει ταχύτερους ρυθμούς αύξησης των καταθέσεων και σταδιακή υποχώρηση των προβληματικών δανείων», τόνισε ο Νώντας Νικολαΐδης, senior vice-president Credit Officer του οίκου αξιολόγησης.

«Οι τράπεζες θα παραμείνουν οριακά κερδοφόρες το 2019-20, καθώς οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια και τα λειτουργικά κόστη μειώνονται», σημείωσε ακόμη, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Moody’s: Μείωση προβληματικών δανείων

«Η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων και η αυξανόμενη πρόσβαση στην αγορά διατραπεζικού δανεισμού επέτρεψαν στις ελληνικές τράπεζες να μηδενίσουν την εξάρτησή τους από τον ELA», αναφέρει ο Moody’s, που περιμένει μεγαλύτερη αύξηση των καταθέσεων καθώς η ελληνική οικονομία ανακάμπτει σταδιακά και η χώρα προσελκύει περισσότερες επενδύσεις.

Σε ό,τι αφορά τα προβληματικά δάνεια, εκτιμά ότι μειώνονται από τα πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς οι ελληνικές τράπεζες επωφελούνται της βελτιωμένης νομοθεσίας ανάκτησης δανείων και την αναπτυσσόμενη δευτερογενή αγορά για «κόκκινα» δάνεια.

Ακόμη, ο Moody’s προβλέπει πραγματική ανάπτυξη του ΑΕΠ κοντά στο 2,2% το 2019 και 2% το 2020, από 2,1% το 2018. Το οικονομικό κλίμα θα συνεχίσει να βελτιώνεται από μια πολύ χαμηλή βάση.

Η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και οι τιμές ακινήτων θα ανακάμψουν σταδιακά μόνο, συνιστώντας πρόκληση για την ανάπτυξη των τραπεζών, σημειώνει ακόμη.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα