COVID-19ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Μόνο τις πρώτες 21 ημέρες του 2022 έχουν χαθεί περίπου 1.700 συμπολίτες μας

Ακόμα ένα ρεκόρ θανάτων καταγράφηκε στη χώρα μας με 108 ανθρώπους να φεύγουν από τη ζωή χτυπημένοι από τον κορωνοϊό.

Από την αρχή της νέας χρονιάς έχουν καταγραφεί τρεις φορές τριψήφιοι αριθμοί ημερήσιων θανάτων (σήμερα-108, 17/1-101 θάνατοι και 18/1-106 θάνατοι), ενώ μέσα σε αυτές τις μόλις 21 ημέρες του 2022 έχουν χαθεί συνολικά 1.684 άνθρωποι από κορωνοϊό, το 7% από τις 22.476 απώλειες των ανθρώπων που έχουν καταγραφεί από την ασθένεια από την αρχή της πανδημίας.

Μεταξύ των ασθενών που έχασαν τη μάχη με τον ιό, και το βρέφος που κατέληξε το βράδυ της Τετάρτης 19 Δεκεμβρίου, έπειτα από 38 ημέρες νοσηλείας. «Από ό,τι κατάλαβα υπήρχε ανεμβολίαστο περιβάλλον. Είναι μεγάλο πρόβλημα αυτό για εμάς και μας λυπεί πάρα πολύ», σχολίασε σχετικά η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Οι επιπτώσεις από το έλλειμμα εμβολιασμών έναντι της Covid19 καταγράφονται ακόμα εντονότερες στην παρούσα φάση της επιδημίας.

Οπως ανέφεραν οι καθηγητές και μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης, το 93,4% των θανάτων των τελευταίων δύο εβδομάδων αφορούσαν ανεμβολίαστους ή άτομα χωρίς την ενισχυτική δόση, ενώ το ποσοστό των ανεμβολίαστων στους άνω των 60 ετών παραμένει ο πιο ισχυρός προβλεπτικός δείκτης της θνητότητας από τον κορωνοϊό.

Παρ’ όλα αυτά, οι ημερήσιοι εμβολιασμοί καταγράφουν πτώση, κάτω από 90.000 δόσεις καθημερινά τις τελευταίες έντεκα ημέρες, ενώ χθες Παρασκευή, πραγματοποιήθηκαν μόλις 68.074 εμβολιασμοί.

Η ανάγκη περισσότερων εμβολιασμών επιτείνεται περαιτέρω μετά την εμφάνιση της νέας υποπαραλλαγής της Ομικρον BA.2 που διασπείρεται ήδη στην Ευρώπη.

Αν και δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή διαθέσιμα στοιχεία, οι επιστήμονες τονίζουν ότι το εμβόλιο παραμένει η ουσιαστική ασπίδα, ωστόσο στην Ελλάδα, έχουν εντοπιστεί δύο κρούσματα της υποπαραλλαγής.

Αυτή τη στιγμή περίπου 5.000 άνθρωποι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με κορωνοϊό.

Από αυτούς οι 3.885 είναι σε απλές κλίνες και 1.092 σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, ΑΡΝ. ΠΙΕΣΗΣ).

Η αυξημένη θνητότητα στα περιστατικά με την παραλλαγή Δέλτα, ίσως εξηγεί εν μέρει, τη μικρή αποκλιμάκωση στο σύστημα υγείας.

Φαίνεται όμως ότι η παραλλαγή Ομικρον, με την ηπιότερη και βραχύτερη νόσηση, σύμφωνα με τα κλινικά δεδομένα, διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο και έχει οδηγήσει στην επιτάχυνση των εξιτηρίων κατά 6%, όπως ανέφερε χθες ο κ. Μαγιορκίνης.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η κινητικότητα στα νοσοκομεία αποδίδεται εξ ημισείας πια στις δύο παραλλαγές.

Μιλώντας για τα στοιχεία αποσυμφόρησης των νοσοκομείων, πέραν των ταχύτερων εξιτηρίων, ο καθηγητής ανέφερε τη μείωση της πίεσης στις ΜΕΘ κατά 5% αλλά και των νέων εισαγωγών κατά 7%.

Στην έκθεση του ΕΟΔΥ αναγράφονται 467 εισαγωγές το περασμένο 24ωρο, κατά 7.71% λιγότερες σε σχέση με προχθές, και 679 διασωληνωμένοι ασθενείς, ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι κατά 80.71%.

Στα 88 τα νοσηλευόμενα παιδιά με κορωνοϊό

«Προφανώς θα έχουμε στην κορυφή του παγόβουνου κάποια παιδιά που θα χρειαστούν νοσηλεία», σχολίασε χθες η κ. Παπαευαγγέλου σχετικά με την ανησυχία που έχει προκαλέσει η αύξηση παιδιατρικών ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νοσηλείες παιδιών ανέρχονται σε 88, στην πλειοψηφία τους όμως ηπιότερες και συντομότερες, ενώ λιγότερα είναι τα περιστατικά που χρήζουν οξυγόνου, επεσήμανε η καθηγήτρια.

Αναφορικά με τη νόσηση στα εμβολιασμένα παιδιά με Ομικρον συγκριτικά με τη Δέλτα, υπενθυμίζεται ότι τα δεδομένα έχουν διαπιστώσει:

* 30% μικρότερη πιθανότητα προσέλευσης Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων

* 67% μικρότερο κίνδυνο εισαγωγής

* 60 – 70% λιγότερες πιθανότητες νοσηλείας στη ΜΕΘ

* Νοσηλείες λόγω αφυδάτωσης κυρίως και όχι αναπνευστικών προβλημάτων (στοιχεία από τις ΗΠΑ).

Τέλος, όσον αφορά τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους (self-test) που διενεργήθηκαν σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, 46.000 ήταν τα θετικά αποτελέσματα τις δύο πρώτες εβδομάδες από το άνοιγμα των σχολείων, με ένα στα τρία να αφορά παιδί.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:COVID-19