Υπουργείο Εσωτερικών

Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας – ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Μνημόνιο Συνεργασίας συνυπέγραψαν στο Υπουργείο Εσωτερικών ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο ειδικός γραμματέας Ιθαγένειας, Λάμπρος Μπαλτσιώτης και ο αντιπρόσωπος του Υπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.) Philippe Leclerc.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας αφορά στη στενή συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών με τον ΟΗΕ (Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες) και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την απόδοση ιθαγένειας σε όλους όσοι τη δικαιούνται και κυρίως για την εξάλειψη της ανιθαγένειας στη χώρα μας.

Προβλέπεται ακόμη η περαιτέρω ανάπτυξη και εντατικοποίηση αυτής της συνεργασίας για την τεχνική υποστήριξη, την επιχειρησιακή συνδρομή, καθώς και την εκπαίδευση προσωπικού της Ειδικής Γραμματείας Ιθαγένειας.

 

 

Σε δήλωσή του, ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει κάνει από το 2015 μία πολύ σημαντική προσπάθεια για τη ρύθμιση αυτών των θεμάτων, με τρόπο που ανταποκρίνεται σε ένα κράτος δικαίου, όπως είναι η Ελλάδα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, το αμέσως επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνονται μία σειρά από ρυθμίσεις, οι οποίες αφορούν στην απλοποίηση, την επιτάχυνση και την ομογενοποίηση των διαδικασιών, έτσι ώστε η απόδοση ιθαγένειας να γίνεται με ενιαίες και αδιάβλητες διαδικασίες.

 

 

Ο αντιπρόσωπος του Υπατου Αρμοστή του ΟΗΕ, δήλωσε με τη σειρά του:

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια στην περαιτέρω ευθυγράμμιση της νομοθεσίας της και της διοικητικής πρακτικής με τα διεθνή πρότυπα στον τομέα της κτήσης ιθαγένειας, της πρόληψης και της μείωσης της ανιθαγένειας.

Η Ύπατη Αρμοστεία υλοποιεί ένα παγκόσμιο δεκαετές σχέδιο δράσης (2014-2024) για να δώσει τέλος στην ανιθαγένεια.

Είμαστε βέβαιοι ότι το Μνημόνιο που υπογράφεται σήμερα θα στηρίξει τις αρμόδιες ελληνικές αρχές στην περαιτέρω δράση τους προς αυτόν τον σκοπό, ιδίως σε σχέση με την προσχώρηση στη Σύμβαση του 1961 για τη μείωση της ανιθαγένειας».

 

 

Ο ειδικός γραμματέας Ιθαγένειας, δήλωσε:

«Στοχεύουμε να βελτιώσουμε ακόμη περαιτέρω την θέση της Ελλάδας αναφορικά με την καταπολέμηση της ανιθαγένειας.

Η συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία αφορά όχι μόνο το θεσμικό επίπεδο, αλλά και την εφαρμογή του καθώς και τη διοικητική πρακτική.

Στα δύο τελευταία έχουμε σταθερή πρόοδο.

Σε θεσμικό επίπεδο εξετάζουμε καταρχήν θετικά την προσχώρηση της χώρας στη Σύμβαση του 1961 για τη μείωση της Ανιθαγένειας και ολοκληρώνουμε το θεσμικό πλαίσιο για τους ανιθαγενείς Ελληνες Ρομά».

 

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Υπουργείο Εσωτερικών