ΕπικαιρότηταΠολιτικήΥπουργείο Εσωτερικών

Μητσοτάκης – Θεοδωρικάκος παρουσίασαν το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ύψους 2,5 δισ. €

Τον οδικό χάρτη ανάπτυξης και κοινωνικής φροντίδας παρουσίασαν την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020 στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Πρόκειται για το Νέο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης», συνολικού ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αναμένεται να αλλάξει ριζικά και να εκσυγχρονίσει τη δομή των τοπικών κοινωνιών.

Ο κ. Μητσοτάκης, το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο οποίο προσέδωσε τον χαρακτηρισμό «εμβληματικό», είναι όπως είπε «η πυξίδα που ορίζει τους δρόμους, ώστε η αυτοδιοίκηση να ξαναγίνει μοχλός επανεκκίνησης της οικονομίας μας, αλλά και ο πυλώνας του εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την Ελλάδα του 21ου αιώνα».

«Οπως εγώ την αντιλαμβάνομαι, η Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού αποτελεί κρίσιμο μέρος της αρχιτεκτονικής της δημοκρατικής πολιτείας, Κρίσιμη συνιστώσα του κράτους και ταυτόχρονα κύτταρο διαχείρισης των κοινών στην καθημερινότητα, καθώς οι επιλογές που την αφορούν είναι κατ’ εξοχήν πολιτικές», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

 

«Από τις πρώτες μας θεσμικές παρεμβάσεις στον χώρο της αυτοδιοίκησης, το υπουργείο έδειξε το στίγμα του που ήταν να απελευθερωθεί η αυτοδιοίκηση από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της κεντρικής διοίκησης, αλλά να απελευθερωθεί και από την παράλυση που στην πράξη προκαλούσε η απλή αναλογική», προσέθεσε ο κ Μητσοτάκης, με την επισήμανση ότι μέσα από τους συγκεκριμένους άξονες θα πραγματοποιηθούν 5.000 παρεμβάσεις – έργα σε όλους τους Δήμους της χώρας και κυρίως στην ελληνική περιφέρεια, με στόχο να δημιουργηθούν 40.000 νέες θέσεις απασχόλησης. «Τρεις λέξεις χαρακτηρίζουν αυτή την εμβληματική δέσμη πολλών χιλιάδων παρεμβάσεων: Καινοτομία, ευελιξία, προοπτική. Τρεις είναι οι στόχοι: ανάπτυξη, περιβάλλον και κοινωνική συνοχή. Και τρεις είναι οι κατευθύνσεις που το εξειδικεύουν: ψηφιακή σύγκλιση, βελτίωση της ποιότητας ζωής και κοινωνική συνοχή, χωρίς να ξεχνάμε την έννοια της πολιτικής προστασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παραλλήλως, ο πρωθυπουργός αφού τόνισε πως «θα συζητήσουμε την ενεργότερη εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης και στην Πρωτοβάθμια Υγεία, με οδηγό τα πολύτιμα διδάγματα από την εμπειρία της πανδημίας», προανήγγειλε ότι σύντομα θα προχωρήσουν δύο ακόμη μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:

* Η αλλαγή του νόμου 4412/2016 για τις δημόσιες προμήθειες με νομοσχέδιο που θα έρθει από το υπουργείο Υποδομών στη Βουλή πριν από τον Αύγουστο για μεγαλύτερη ευελιξία,

* Η μεταφορά και το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ και του κεντρικού κράτους.

 

«Η Αυτοδιοίκηση μοχλός ανάπτυξης»

Επίσης, στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι το πρόγραμμα είναι ένας οδικός χάρτης ανάπτυξης και κοινωνικής φροντίδας, ώστε να γίνει η αυτοδιοίκηση μοχλός ανάπτυξης.

Οπως είπε, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είναι ένα πρόγραμμα με τις αρετές του πολιτικού από τον οποίο πήρε το όνομά του, ενώ το στίγμα του ΥΠΕΣ είναι να απελευθερωθεί η αυτοδιοίκηση από τον εναγκαλισμό του κράτους και από την απλή αναλογική.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε σε τρεις λέξεις που χαρακτηρίζουν αυτή την εμβληματική δέσμη δράσεων: Καινοτομία, ευελιξία, προοπτική.

«Ο σχεδιασμός θέτει σε μεγάλη προτεραιότητα την έννοια της δικαιοσύνης,. Στο πρόγραμμα πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, με κριτήρια και πρέπει να είναι αδιάβλητο, όλες οι διαδικασίες να γίνονται ψηφιακά», είπε, θυμίζοντας ότι το πρόγραμμα δεν αγνοεί 461 έργα που ήταν ώριμα αλλά έμειναν χωρίς χρηματοδότηση, λόγω αδιαφορίας και ολιγωρίας της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Θα ήθελα κάθε Δήμος και Περιφέρεια της χώρας να συνδέσει τουλάχιστον ένα έργο του με μακρόπνοη προοπτική, με την εμβληματική ημερομηνία του 2021. Παρά τα προβλήματα και την έλλειψη πόρων, η τοπική αυτοδιοίκηση έχει βάλει πολλές φορές τα γυαλιά στην κεντρική διοίκηση και πρέπει να σας πω ότι αδιαφορώ παντελώς για την κομματική προέλευση του κάθε τοπικού άρχοντα. Με ενδιαφέρει το μεράκι του και το ενδιαφέρον του για τους συμπολίτες του», είπε με χαρακτηριστικό τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πρόεδρος της κυβέρνησης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «θα συζητήσουμε την ενεργότερη εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης και στον τομέα της υγείας, με οδηγό την εμπειρία της πανδημίας».

Τάκης Θεοδωρικάκος: Οι 11 προσκλήσεις και η κατανομή σε ευρώ του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»

Τα 2,5 δισ. ευρώ του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» θα μετατραπούν σε χιλιάδες έργα σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια και θα δημιουργήσουν περί τις 40.000 νέες θέσεις απασχόλησης, ανέφερε ο Τάκης Θεοδωρικάκος κατά την παρουσίαση στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου πρόκειται να δημοσιοποιηθούν οι 11 προσκλήσεις του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», συνολικού ύψους 2,5 δισεκατομμρίων ευρώ ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, τονίζοντας ότι έχει ως πρώτο σταθμό την 31.12.2020, και πρόκειται για:

1) Εργα ύδρευσης: 300 εκατ.

2) Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων: 200 εκατ.

3) Αξιοποίηση προγραμμάτων σε υφιστάμενες υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης: 150 εκατ.

4) Ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων, γωνίες ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, διαχείριση βιοαποβλήτων: 220 εκατ.

5) Εργα αστικής αναζωογόνησης (δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, αδέσποτα ζώα): 300 εκατ. ευρώ

6) Αξιοποίηση κτιριακού αποθέματος με έμφαση στη σχολική στέγη και σχετικές απαλλοτριώσεις (μεταξύ των οποίων 14 σχολεία ΑΜΕΑ): 300 εκατ.

7) Μελέτες και έργα αντισεισμικής προστασίας δημοτικών κτηρίων και σχολικών μονάδων: 40 εκατ. ευρώ

8) Smart cities (Εξυπνες πόλεις): 130 εκατομμύρια ευρώ

9) Ανοιχτοί χώροι: Πρόγραμμα αναβάθμισης μικρών αθλητικών χώρων και χώρων αναψυχής, καθώς και έργα πρόσβασης ΑΜΕΑ σε ακτές και θάλασσες: 40 εκατ.

10) Εργα αγροτικής οδοποιίας: 70 εκατ.

11) Μελέτες: 100 εκατ. ευρώ, με στόχο να διευκολυνθούν κυρίως οι μικροί Δήμοι, χωρίς τεχνικές υπηρεσίες. Μάλιστα, ο κ. Θεοδωρικάκος προανήγγειλε ότι την ερχόμενη Παρασκευή 26 Ιουνίου θα ανοίξει το Μητρώο Μηχανικών της ΕΕΤΑΑ.

Παραλλήλως, ο κ. Θεοδωρικάκος, όπως και ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε και εκείνος στο γεγονός ότι σύντομα θα προχωρήσουν δύο μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση:

* Η αλλαγή του νόμου 4412/2016 για τις δημόσιες προμήθειες.

* Η μεταφορά και το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ και του κεντρικού κράτους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών «τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα ενημερώσουμε με ημερίδες και ηλεκτρονική επικοινωνία  όλους τους Δήμους, Περιφέρειες και τους πολίτες» για το πρόγραμμα.

Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, «ήδη εκτελούνται 77 έργα ύψους 105 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη δημιουργήσει 1.100 θέσεις εργασίας», ενώ τα 461 έργα του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ που θα ενταχθούν στο «Αντώνης Τρίτσης» έχουν προϋπολογισμό 560 εκατ. ευρώ.

Πλην του πρωθυπουργού στην εκδήλωση μίλησαν εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕτΕΠ) Ιωάννης Καλτσάς, που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα με 1,5 δισ. και οι πρόεδροι της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου και ΕΝΠΕ Απόστολος Τζιτζικώστας.

 


Για να μην μένετε πίσω στην ενημέρωση, ακολουθήστε το inthecity.gr στα social media…

Βρείτε μας στο Facebook!

Βρείτε μας στο Twitter!

Βρείτε μας στο Youtube!


 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα