ΕπικαιρότηταΠολιτική

Μητσοτάκης: Όσοι απειλούν ότι θα έρθουν κάποιο βράδυ, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας

Νέα μηνύματα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την υποδοχή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων ότι με αφορμή την στάση της Ελλάδας στην Ουκρανία ότι «ταχθήκαμε ανεπιφύλακτα με τον αμυνόμενο όχι μόνο γιατί δοκιμάζεται το απαραβίαστο των συνόρων αλλά και γιατί δεν πρέπει να εδραιωθεί ένα τετελεσμένο δεσποτικού αυταρχισμού».

Και συνέχισε: «Η πατρίδα μου ξέρει καλά από γειτονικές απειλές γι’ αυτό θα μοιραστούμε σκέψεις για την προκλητική στάση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο».

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Εμανουέλ Μακρόν για την στήριξη στην χώρα μας και πρόσθεσε ότι «η δική μας απάντηση είναι η ετοιμότητα. Ασπίδα μας είναι και οι ισχυρές μας συμμαχίες», είπε και τόνισε με έμφαση: «Όσους απειλούν ότι θα έρθουν κάποιο βράδυ τους περιμένουμε στο φως της ημέρας».

Τέλος, όσον αφορά στην Τουρκία είπε από την μια ότι κρατάμε μεν κλειστές τις πόρτες στις προκλήσεις αλλά παραμένουν ανοικτές στον διάλογο. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης είχε στείλει και από τη ΔΕΘ μήνυμα προς την Τουρκία και τον Ερντογάν λέγοντας χαρακτηριστικά «τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται πάλι στο Παρίσι σε μια συγκυρία, όπως είπε, διπλά σημαντική εν μέσω μιας ενεργειακής και πληθωριστικής επίθεσης που δέχεται η Ήπειρος μας από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και έναν χρόνο μετά την υπογραφή της πολυεπίπεδης εταιρικής σχέσης Ελλάδας-Γαλλίας για την αμυντική, γεωπολιτική, στρατηγική, οικονομική συμπαράταξη των δυο χωρών. «Είναι μια συμφωνία που ταυτόχρονα υπηρετεί το κοινό ζητούμενο της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι κρίκοι που ενώνουν Ελλάδα και Γαλλία πληθαίνουν και όπως πέρυσι το Παρίσι βοήθησε καθοριστικά την Ελλάδα στις πυρκαγιές, εφέτος ήταν η σειρά της Αθήνας να δείξει αλληλεγγύη σε ανάλογες μάχες. «Και οι δυο εκφράζουμε την ικανοποίηση μας γιατί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός βρίσκει τον δρόμο του».

Αναφέρθηκε επίσης στην ενεργειακή κρίση, λέγοντας ότι οι δυο χώρες συντονίζονται και στην άμυνα απέναντι στην εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια.

Πρόσθεσε ότι «δρομολογούμε κι εμείς την μετρημένη κατανάλωση ενέργειας από τους πολίτες στο εσωτερικό της χώρας μας. Έτσι ώστε τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να μην είναι απροστάτευτα. Η ΕΕ έχει την ευκαιρία να απαντήσει συντονισμένα».

Εμμανουέλ Μακρόν: Απαράδεκτες οι προκλήσεις και οι δηλώσεις κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, σε δηλώσεις του λίγο πριν το δείπνο εργασίας που έχει στο Παρίσι με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, χαιρέτισε την στενή συνεργασία της Ελλάδας και της Γαλλίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, χαρακτηρίζοντας παράλληλα απαράδεκτες τις προκλήσεις και τις δηλώσεις κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφερόμενος στην στρατηγική σύμπραξη Ελλάδας και Γαλλίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας τόνισε ότι βασίζεται στις κοινές απόψεις των δύο χωρών αναφορικά με τις αρχές της Δημοκρατίας, της ελευθερίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν επισήμανε ότι η συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας έχει ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την κρίσιμη περίοδο και ότι πρόκειται για μία συνεργασία που έρχεται από μακριά και πηγαίνει μακριά. Η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα ξεκάθαρα και με αποφασιστικότητα, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο πρόεδρος Μακρόν αναφερόμενος στη συνέχεια στον πόλεμο στην Ουκρανία σημείωσε την ανάγκη να στηριχθεί το Κίεβο για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί τόσο στο στρατιωτικό όσο και στον ανθρωπιστικό τομέα. Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι θα συζητήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό θέματα που αφορούν τόσο την πυρηνική όσο και την ενεργειακή και την επισιτιστική ασφάλεια.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας ανέφερε ότι θα συζητηθεί τόσο το θέμα των τιμών της όσο και της ανάπτυξης εναλλακτικών πηγών με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Τέλος ο Γάλλος πρόεδρος ευχαρίστησε εκ μέρους της χώρας του την Ελλάδα για την αλληλεγγύη που επέδειξε και την βοήθεια που προσέφερε σε σχέση με την αντιμετώπιση των πρωτοφανών πυρκαγιών που έπληξαν αυτό το καλοκαίρι τη Γαλλία.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα