ΕπικαιρότηταΠολιτική

Μητσοτάκης: Οι Φινλανδοί πολίτες θα αποφασίσουν εάν θέλουν να ενταχθεί η χώρα τους στο ΝΑΤΟ

Για θερμό καλωσόρισμα της Σουηδίας και της Φινλανδίας, εφ’ όσον αποφασίσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, δεσμεύθηκε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.

Σε δηλώσεις του έπειτα από συνάντηση με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, ο Γιενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι εάν επιλέξουν την ένταξή τους, η ασφάλειά τους θα είναι εγγυημένη ακόμη και πριν αυτή επικυρωθεί από τα μέλη.

«Εάν αποφασίσουν να καταθέσουν αίτηση, η Φινλανδία και η Σουηδία θα γίνουν δεκτές στο ΝΑΤΟ με ανοικτές αγκάλες. Είναι οι στενότεροί μας εταίροι, είναι ισχυρές και ώριμες δημοκρατίες, είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έχουμε εργαστεί μαζί για πολλά χρόνια. Γνωρίζουμε ότι οι ένοπλές τους δυνάμεις ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ, είναι συμβατές με εκείνες του ΝΑΤΟ, εκπαιδευόμαστε μαζί, ασκούμαστε μαζί και έχουμε συνεργαστεί σε διαφορετικές αποστολές και επιχειρήσεις. (…) Μόλις αποφασίσουμε να τις προσκαλέσουμε, αυτό θα στείλει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα, ότι η ασφάλεια της Φινλανδίας και της Σουηδίας έχει σημασία για όλους τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Από την Αθήνα, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν, έστειλε σαφές μήνυμα στους ΝΑΤΟϊκούς ηγέτες, ότι η χώρα της θα συνδράμει στη συνολική ασφάλεια της Συμμαχίας.

Oπως είπε κατά τη διάρκεια των κοινών της δηλώσεων με τον Eλληνα ομόλογό της Κυριάκο Μητσοτάκη, «θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ελλάδα για τη σταθερή της στήριξη στην εμβάθυνση της σχέσης μας με το ΝΑΤΟ. Αυτή η συνεργασία μας καθιστά έτοιμους για ένταξη, αν το αποφασίσουμε. Εφ’ όσον η Φινλανδία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, θα συμβάλουμε στην ασφάλεια ολόκληρης της Συμμαχίας».

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης άφησε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα στηρίζει, όμως η απόφαση ανήκει στον φινλανδικό λαό: «Η Ελλάδα θα σεβαστεί την κυρίαρχη απόφαση του φινλανδικού λαού, υπό το πρίσμα επίσης της στενής συνεργασίας μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά της ήδη μακρόχρονης συνεργασίας μεταξύ της Φινλανδίας και της Συμμαχίας».

Αν και εταίρος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία, η οποία έχει συνοριογραμμή άνω των 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, από το 1944 και μετά είχε δεσμευθεί σε ουδετερότητα.

Παρ’ όλα αυτά, η ρωσική εισβολή έχει αλλάξει άρδην το σκηνικό της ασφάλειας στην περιοχή, κάτι που αναγνωρίζουν και οι πολίτες της Φινλανδίας που πλέον, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, στηρίζουν την ένταξη της χώρας τους στη Συμμαχία.

Πηγή: Euronews

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα